logo

Műsorújság

×

social

élő

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

MEKH: drasztikusan drágult a földgáz világpiaci ára

| Szerző: hirado.hu
Szeptemberben az általános kínálati hiány mellett továbbra is a földgáz árának növekedése volt megfigyelhető, a szeptemberi spot árak augusztushoz képest 75 százalékkal növekedtek – közölte a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) piacmonitoring jelentésében hétfőn. A hónapban befejeződött a téli időszakra vonatkozó földgáz betárolása: a magyarországi tárolók töltöttségi szintje jelentősen meghaladta a hónap végén az uniós szintet és a régiós átlagot.
(Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A hivatal honlapján elérhető jelentés szerint a növekedéshez a kínálati hiány mellett az alacsony tárolói töltöttségi szintek miatt kialakult pánik, és valószínűleg az Északi Áramlat 2 üzembe helyezésének várható időpontjával kapcsolatos bizonytalanság is hozzájárult.

Az árakat növelte az is, hogy az előző hónaphoz képest szeptemberben csökkent az európai földgázimport, kevesebb norvég és orosz földgáz érkezett az európai piacra, ugyanakkor az LNG-behozatal kis mértékben nőtt – állapították meg.

Az európai piac Ázsiával szemben a hónap végére – a szállítási költségeltérést is figyelembe véve – megközelítőleg megawattóránként 10 euró prémiumot is adott az LNG forrásokra.

A MEKH jelezte, hogy a kínálat érdemi növekedésére a piac továbbra sem számít, sőt a korrekciót egyre későbbi időpontra teszik.

Szeptemberben a hazai földgáz-felhasználás 5 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbi mennyiségnél.

A hónapban befejeződött a téli időszakra vonatkozó betárolás: a magyarországi tárolók töltöttségi szintje jelentősen meghaladta a hónap végén az uniós szintet és a régiós átlagot

– ismertette a MEKH.

Magyarországon kívül minden európai országban emelkedett a rezsi ára

Európában az energiaügyek rosszul állnak, gyakorlatilag energiaválság van – mondta Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón. „Ez azt jelenti, hogy

a földgáz ára az európai piacokon egy év alatt 400 százalékkal nőtt átlagosan.

Ez önmagában a villamos energia árát is felfelé tolta, Európában a piaci áramár mintegy 100 százalékkal nőtt egyetlen év alatt” – fogalmazott a miniszter.

„Magyarországon kívül minden európai országban emelkedett a rezsi ára, ezért azt is mondhatjuk, hogy egy olyan rezsiválságot eredményezett az energiaválság, amelyet az európai országok Magyarország kivételével nem tudtak elkerülni”

– hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a magyar kormány továbbra is elkötelezetten védi a magyar fogyasztókat és háztartásokat, így fenntartják a rezsicsökkentést.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még