logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már megjelent a kormányrendelet: Hétfőtől nem lehet drágább az üzemanyag 480 forintnál

| Szerző: hirado.hu
Csütörtök este a kormány már ki is hirdette a Magyar Közlönyben, hogy befagyasztja a benzin és a gázolaj árát a következő három hónapra. A rögzített ár a 95-ös benzinre és a dízelre vonatkozik, egyelőre február 15-éig. Azt a kutat, amelyik átlépi a 480 forintos árat, be is zárhatják. Az intézkedés több pozitív hatására, például az áremelkedés fékezésére hívta fel a figyelmet az M1 Híradójának nyilatkozó szakértő.

Orbán Viktor Ankarában a török miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után beszélt arról, hogy az üzemanyagár-plafon három hónapig marad, utána újra mérlegel a kormány, és dönt arról, hogy hosszabbít vagy újra piaci árakon lehet majd tankolni.

„Ez megterhelő a nagy energiacégeknek, akiknek a profitjuk egy részéről most le kell mondaniuk, de annak érdekében, hogy a magyar gazdaság fejlődhessen és a magyar családok biztonságban legyenek, ezt a lépést meg kellett tenni. Nagyon remélem, hogy a nemzetközi energetikai helyzet úgy alakul, hogy az ár a 480 forint alá fog esni majd magától is a következő időszakban”

– mondta Orbán Viktor.

Szakértő az intézkedés több pozitív hatására, például az áremelkedés fékezésére számít. „Egyfelől közvetlenül csökkenti a háztartásokon lévő, az elmúlt hónapokban egyre növekvő terheket, amit az üzemanyagcélú kiadások okoztak, másfelől pedig csökkenti a vállalatok termelési költségeit. Így a vállalatok kevésbé kényszerülnek arra, hogy ezeket a költségeket átterheljék a háztartásokra, így lesz egy infláció fékező hatása is az intézkedésnek” – nyilatkozta az M1 Híradójának Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. energiapolitikai elemzője.

A Magyar Közlönyben a rendelet az alábbi címen található meg: A Kormány 624/2021. (XI. 11.) Korm. rendelete az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról.

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még