logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Novák: A minimálbér emelésével jövőre sokkal magasabb lesz a gyed maximális összege és a gyod összege is

| Szerző: hirado.hu
A minimálbér 200 ezer forintra emelésével jövőre sokkal magasabb lesz a gyed maximális összege és a gyod összege is – jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter közösségi oldalán.

 

Majd hozzátette: január elsejétől a gyermekek otthongondozási díja (gyod) 200 ezer forintra, azaz a minimálbér szintjére emelkedik. A gyermekgondozási díj (gyed) maximumának az emelkedése pedig azt jelenti, hogy aki a maximális összeget kapja, a jövőben már akár 280 ezer forintos maximális gyedet is elérhet.

Ugyanez igaz a nagyszülői gyedre. Vagyis, aki nagyszülői gyeden van, a maximális 280 ezer forintot kaphatja meg, amennyiben az ő jövedelme ezt lehetővé teszi.

Tehát összegezve:

  • A gyedben részesülők havonta akár bruttó 280 ezer forintot is kaphatnak.
  • A nagyszülői gyed maximális összege ugyancsak bruttó 280 ezer forintra nő.
  • A diplomás gyed összege is megemelkedik, az alapképzésben résztvevők havi 140 ezer forintot, a mesterképzésben résztvevők pedig 182 ezer forintot kaphatnak majd.
  • A gyod összege 200 ezer forintra emelkedik.

Egyes betegségekben szenvedők a minimálbér 5 százalékának megfelelő adókedvezményre jogosultak. Ezzel jövőre havonta 10 ezer forint kedvezményben részesülnek az érintettek. Ez az adókedvezmény például a laktózintoleranciában, a cukorbetegségben vagy a cöliákiában szenvedőkre is vonatkozik.

Az álláskeresési járadék összegének felső határa pedig bruttó 200 ezer forintra nő.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

 

Ajánljuk még