logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Varga Mihály: Közel a megállapodás a 200 ezres minimálbérről

| Szerző: hirado.hu
A kormány elszánt arra vonatkozóan, hogy januártól 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér – nyilatkozta az M1 Híradójának a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a fizetésemelés csökkentheti a munkaerőhiányt, erősítheti a fogyasztást, mindez pedig lendületben tarthatja a gazdaságot. A kérdésben heteken belül megszülethet a megállapodás.

Hozzávetőleg két és fél millió munkavállalót érint, hogy jövőre a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig várhatóan 260 ezerre nő. Ez mintegy 20 százalékos emelkedést jelent. Így jövőre a legkisebb bér is nagyobb lesz, mint az átlagbér volt a baloldali kormányzás idején.

Az M1 Híradó információi szerint a minimálbérrel kapcsolatos egyeztetések a kormány, a munkaadók és a munkavállalók között már a végéhez közelednek, akár már november elején megállapodhatnak.

A pénzügyminiszter az M1 Híradónak arról beszélt, hogy

több minden is indokolja ezt az intézkedést, például az, hogy amikor dinamikusan bővül a gazdaság, akkor legyen elegendő munkaerő.

Fontos az is, ha emelkednek a bérek, akkor erősödik a fogyasztás is, ami GDP-növekedés egyik hajtómotorja. Annak érdekében, hogy a vállalkozásoknak ne okozzon gondot a bérek emelése, a kormány több segítséget is nyújt.

„A tárgyalópartnereinknek, a munkaadóknak és a munkavállalóknak elmondtuk, hogy mit tudunk vállalni a költségvetés oldaláról; 1,5 százalékos szakképzési járulék csökkentést, 2,5 százalékos szociális hozzájárulási adó csökkentést, ez összesen egy 4 százalékos nagyon komoly tehercsökkenést jelent a munkaadói oldalról. És ehhez szeretnénk még hozzátenni egy olyan vállalkozói támogatást, ami a vállalkozások speciális adójánál, az iparűzési adónál adna további lehetőséget”

fogalmazott Varga Mihály.

Ez utóbbi azt jelentheti, hogy a kormány az önkormányzatok költségvetési helyzetét is figyelembe véve megfontolja azt a korábbi kamarai javaslatot, amely a helyi iparűzési adó megfelezését kiterjesztené 2022-re.

Ezzel az intézkedéssel a magyar munkavállalók kétharmadát foglalkoztató kis- és középvállalkozások 150 milliárd forintot takaríthatnának meg. Ennek több mint háromszorosa, hozzávetőleg 500 milliárd forint maradna a vállalkozásoknál a szakképzési járulék és a szocho csökkentésével. Így összesen mintegy 650 milliárd forintot fordíthatnak a cégek bérfejlesztésekre.

„Nyilván, hogyha a minimálbér emelkedik, hogyha a garantált bérminimum emelkedik, akkor ezért az a többi bérre is van pozitív hatással” – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A támogatásból új technológiákat, korszerűbb eszközöket vásárolhatnak a vállalkozások.

Közzétette: Varga Mihály – 2021. október 21., csütörtök

Vagyis egy tempós, két számjegyű átlagbér növekedésre lehet számítani jövőre. Az elemző szerint ugyanakkor nemcsak az számít, hogy hó végén mennyivel több fizetést kapunk majd, hanem az is, hogy ez a többlet mennyit is ér valójában.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője szerint a 20 százalékos minimálbér emeléssel az átlagbérek is 10-12 százalékkal nőhetnek, ami az infláció jelenlegi szintjével számolva is magasabb reálbért jelent. Fontos, hogy

a minimálbér-emeléssel együtt növekszik az álláskeresési járadék, az álláskeresési segély, a keresetpótló juttatás, az örökbefogadói díj, a rehabilitációs ellátás, a rokkantsági ellátás, a táppénz, a csed és a gyed összege is.

Utóbbi például a 2010-es összeg több mint két és félszeresére, 280 ezer forintra nő.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még