logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Minden, amit a hitelmoratórium új szabályairól tudni kell

Alig egy hét van a törlesztési moratórium meghosszabbítására, de sok rászoruló hiteladós még kivár az igényléssel. Az MNB 16 banknál vizsgálja, hogy azok megfelelően tájékoztatják, szolgálják-e ki a moratóriumból visszatérőket – mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MTI-nek. A kormány korábbi döntése értelmében idén novembertől jövő év június 30-ig a rászorulók továbbra is igénybe vehetik hiteltörlesztési moratóriumot.

Már csak néhány napjuk maradt az anyagilag nehéz helyzetben lévő hiteladósoknak, hogy jelentkezzenek bankjuknál a törlesztési moratórium 2022. június 30-ig való meghosszabbítására – hívta fel a figyelmet a jegybank felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke.

Az erről szóló kormányrendelet október 31-ig ad lehetőséget, hogy a nehéz helyzetben lévő nyugdíjasok, gyermeket nevelők vagy várók, a közszférában dolgozók, munkanélküliek és a tartós jövedelemcsökkenést elszenvedettek jelezzék: továbbra is élni kívánnak a fizetési stop lehetőségével.

Kandrács Csaba elmondta:

a hosszabbításról szóló nyilatkozat formanyomtatványa személyesen az ügyfél bankjának bármelyik fiókjában, internetbankon, a hitelintézet honlapján kitöltve vagy akár elektronikusan aláírt emailben is elküldhető. Postai vagy telefonos nyilatkozatra a jogszabály szerint nincs mód.

Mivel a hó vége hétvégére esik, a személyes nyilatkozattétel – néhány szombaton is nyitva tartó fővárosi bankfiók kivételével – október 29-ig lehetséges – mutatott rá Kandrács Csaba.

Egyelőre a vártnál kevesebben hosszabbították meg a törlesztési moratóriumot, bár az MNB szerint a lakossági ügyfelek mintegy 10 százaléka jövedelme, élethelyzete alapján a sérülékeny, a törlesztés szempontjából „kifeszített” körbe tartozik – mondta.

Hozzátette: korábbi hasonló példák is azt mutatják, hogy

rengetegen az utolsó percre hagyják a jelentkezést. Nem érdemes azonban kivárni, hiszen így – főképp a személyes ügyfélfogadás során – az utolsó órákban az érintettek túlterhelhetik a bankfiókok kapacitását.

A jegybanki vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy az okostelefonnal, internettel nem rendelkezőknek az MNB budapesti ügyfélszolgálata vagy a – minden megyeszékhelyen elérhető – Pénzügyi Navigátor Tanácsadó irodák segítenek igény esetén a hosszabbításról szóló dokumentum kitöltésében.

Hangsúlyozta, hogy akinek van jövedelme, munkahelye, célszerű elhagynia a moratóriumot. Ha ők nem tesznek nyilatkozatot, törlesztésük folytatódik.

Ez azért fontos, mert a moratórium – amely a járvány első hullámai idején az egyik leghatékonyabb válságkezelő eszköznek bizonyult – nem „tartozáselengedés”, hanem fizetési haladék. A hitelre a fizetési stop alatt is kamat rakódik. A jelzáloghitelesek mintegy felének legalább 10 százalékkal, a személyi kölcsönt felvettek felének 40 százalékkal nő meg az összes visszafizetendő tartozása, ha jövő júniusig – akár feleslegesen – a moratóriumban maradnak – világított rá a jegybank alelnöke.

Hozzátette: a bankok piaci fizetéskönnyítő programjaikkal – például futamidő-hosszabbítással, olcsóbb hitelre váltással, a törlesztés átmeneti felfüggesztésével, biztosítási vagy lakástakarék megtakarítás beszámítása révén a tartozás csökkentésével – segítenek akkor is, ha valakinek az élethelyzete a törlesztés újbóli megkezdése után fordulna váratlanul kedvezőtlenné.

Az MNB 16 hitelintézetnél vizsgálja, hogy azok hogyan tájékoztatják a moratóriumból visszatérőket, és azok hiteleinek kezelésénél „pontról pontra” betartják-e a jogszabályi előírásokat.

Jelentős problémát eddig nem találtak, de a témavizsgálatot folytatják – húzta alá Kandrács Csaba.

A jegybank idén júliusi, a bankoknak küldött vezetői körlevele megkönnyíti a fizetési stop alatt felgyűlt kamatok, költségek gyorsabb rendezését is. Az MNB elvárja, hogy a hitelintézetek ne számítsanak fel előtörlesztési vagy szerződésmódosítási díjat azoknak, akik egy összegben kifizetnék e tartozásukat vagy magasabb havi törlesztést vállalnának, hogy az eredeti futamidő végére letudják teljes hiteltartozásukat – összegezte Kandrács Csaba, az MNB alelnöke.

Idén novembertől jövő év június 30-ig a rászorulók továbbra is igénybe vehetik hiteltörlesztési moratóriumot

A hosszabbítást kérhetik a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük, a vállalkozások esetében pedig azok, amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal esett vissza az előző évhez képest – írták a kormány.hu honlapján.

Aki hosszabbítani szeretne, annak külön nyilatkoznia kell a bankjánál. Annak érdekében, hogy az érintetteknek legyen kellő ideje nyilatkozni a bennmaradásról, a moratóriumot meghosszabbítjuk 2021. október 31-ig mindenki részére, változatlan formában.

Aki tehát továbbra is szeretne élni a hitelmoratórium lehetőségével, annak még októberben jelentkeznie kell a bankjánál.

A cél, hogy a gazdaság újraindítása közben a rászorulók részére továbbra is megőrizzék ezt a védőhálót. Ugyanakkor annak, akinek már van lehetősége a törlesztőrészletek fizetésének folytatására, érdemes mérlegelnie a visszafizetés megkezdését.

A moratórium a lakosság és a vállalkozások hiteleire vonatkozik, az adósok tőke-, és kamatfizetési kötelezettségére is kiterjed. A fizetési moratórium alatt nem teljesített kamat összegével sem a moratórium ideje alatt, sem annak lejártát követően nem szabad növelni a tőketartozást. A moratórium lejárta után az eredeti törlesztőrészlet nagysága sem növekedhet, a hitel futamidejét ezért úgy kell meghosszabbítani, hogy a hátralévő futamidőben megfizetésre kerüljön a halasztott kamat is.

A 2008-2009-es gazdasági összeomlás után megtapasztalhatta Magyarország, milyen következményekkel jár egy hitelválság. Azért vezette be a kormány a moratóriumot, hogy hasonló eset semmiképpen ne következhessen be. A lehetőséggel 2020 márciusa óta lehet élni, amely valós segítséget jelentett a háztartásoknak és a vállalkozásoknak is. Tavaly augusztusban a moratóriumra jogosult 2,7 millió lakossági hitel 59 százalékánál éltek a lehetőséggel, vagyis 1,6 millióan választották a törlesztés felfüggesztését. Az 1 millió moratóriumra jogosult vállalkozásnak pedig majdnem a fele vette igénybe a segítséget – számoltak be róla a kormány hivatalos honlapján.

Majd hozzátették: a nemzeti konzultációban a magyar emberek világos választ adtak: a válaszadók 91 százaléka támogatta a másfél éve bevezetett és azóta többször meghosszabbított hitelmoratórium folytatását a rászorulók részére, amely valós segítséget nyújtott a járvány idején a munkahelyek és a családok életszínvonalának megvédésében. A visszaérkezett 1 millió 423 ezer válasz a kormányt döntésekre kötelezi, a legelső ilyen döntés volt a hitelmoratórium továbbvitele.

Érdekes lehet számodra:

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még