logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: 17 milliárd forintos beruházásban bővíti kapacitását a Swiss Krono Kft.

A svájci tulajdonosú Swiss Krono Kft. 17 milliárd forintos beruházással bővíti gyártókapacitását Vásárosnaményban, amelyhez a magyar kormány 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten. A cég a beruházással a már meglévő 145 munkahelyet megerősíti és 28 újat hoz létre, továbbá tíz évre vállalja, hogy tevékenységét fenntartja.

Szijjártó Péter ismertette, hogy a svájci faipari cég a beruházással a már meglévő 145 munkahelyet megerősíti és 28 újat hoz létre, továbbá tíz évre vállalja, hogy tevékenységét fenntartja.

A beruházással az OSB-lapok (farostlemezek) gyártásának kapacitása mintegy másfélszeresére növekszik. A cég az új kapacitással előállított termékek több mint 70 százalékát nemzetközi piacokon értékesíti, így a magyar gazdaság exportja is növekedni fog.

A miniszter rámutatott arra, hogy a Swiss Krono is hozzájárul a magyar faipar egyre növekedő teljesítményéhez. A magyar faipar az idén az első nyolc hónapban 44 százalékos növekedést ért el, az ágazatban 14 ezren dolgoznak.

A faipar teljesítménye is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedése az idei év végére meghaladja az 5,5 százalékot, ami jó hír lesz a gyermeket nevelő családoknak is

– tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte, Magyarországon 800 svájci tulajdonban lévő vállalat működik, a svájci vállalatok a 11. legnagyobb beruházói közösséget alkotják az országban, több mint 31 ezer magyar munkavállalónak adnak munkát.

A miniszter kijelentette, a magyar-svájci gazdasági együttműködés rendkívül hasznos.

A Svájcból Magyarországra irányuló beruházások növekedése magával hozza a két ország közötti kereskedelmi forgalom bővülését is.

Az idén a két ország közötti kereskedelmi forgalom 9 százalékkal emelkedett, a magyar export 14 százalékkal nőtt.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy az elmúlt másfél év a világgazdaság fekete korszakának is nevezhető, miközben Magyarországon beruházási rekord volt.

Az idén is sorra nyeri Magyarország a beruházásokért folyó nemzetközi versenyeket.

Hangsúlyozta, ennek egyik kulcsa, hogy az Európai Unióban Magyarország nyitotta meg gyakorlatilag elsőként gazdaságát, a leggyorsabban oldotta fel a korlátozó intézkedéseket, ennek alapja pedig a gyors és hatékony oltási program volt.

A kulcs az, hogy a jövőben is megnyerje az ország a beruházási versenyeket, hogy ne kelljen korlátozó intézkedéseket bevezetni, és a magyar oltási program továbbra is sikeres legyen

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter felidézte, hogy kevés hiányzik ahhoz, hogy hatmillió magyar ember legyen beoltva, hétfőn pedig meghaladta az egymilliót azok száma, aki a harmadik oltást is megkapták.

Martin Brettenthaler, a Swiss Krono Holdig Ag vezérigazgatója arról beszélt, hogy a vállalatcsoport számára fontos a vásárosnaményi gyár bővítése. Kiemelte, a cégcsoport több mint ötven éve állít elő faipari termékeket, nyolc országban tíz  telephelyet üzemeltetnek, ötezer munkavállalót foglalkoztatnak, éves forgalmuk mintegy kétmilliárd euró.

A vezérigazgató felidézte, hogy öt évvel ezelőtt az egyik legmodernebb európai OSB-lapokat gyártó üzemet hozták létre Vásárosnaményban. A cég sokat fejlődött öt év alatt az innovatív, elkötelezett magyar csapatnak köszönhetően. Céljuk, hogy a bővített telephelyen 2022 decemberében megkezdődjön a gyártás – mondta Martin Brettenthaler.

Tilki Attila (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője megköszönte, hogy a Swiss Krono Vásárosnaményban bővíti termelését, mert nemcsak jelentős foglalkoztató a térségben, hanem társadalmi szerepvállalása is jelentős.

Az országgyűlési képviselő elmondta, a 2008-as gazdasági válság kedvezőtlen hatására a gyár 2010 végén bezárt, a termelés 2016-ban indult újra köszönhetően annak, hogy a Fidesz-kormány kedvező gazdasági környezetet teremtett.

Érdekes lehet számodra:

Címlapfotón: Szijjártó Péter miniszter (Facebook)

Ajánljuk még