logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rendíthetetlenül tör előre a magyar gazdaság az IMF jelentése szerint

| Szerző: hirado.hu
Közép-Európa éllovasa és az Európai Unió dobogósa lehet idén a magyar gazdaság – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) globális előrejelzésből. Legfrissebb prognózisában a szervezet jócskán felülírta a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó várakozásait.

A valutaalap az idén 7,6 százalékos reál GDP-növekedést vár Magyarországon, jövőre pedig 5,1 százalékkal bővülhet a bruttó hazai termék.

A régiós összehasonlításban kiemelkedő számok alapján a kelet-közép-európai régióban Magyarország éri el az idén a legnagyobb GDP-növekedést

– emeli ki jelentésében a Pénzügyminisztérium.

Az IMF legújabb globális kitekintő tanulmánya őszi kiadása szerint a régió országai mind hazánk mögött teljesítenek 2021-ben: Lengyelország gazdasága az idén 5,1 százalékkal, Szlovákiáé 4,4-del, Csehországé 3,8 százalékkal bővülhet 2021-ben. Az előrejelzés rámutat, hogy Magyarország idei gazdasági növekedése az EU-s tagállamok között várhatóan a harmadik legnagyobb lesz.

A magyarországi 7,6 százaléknál nagyobb növekedést az EU-ban csupán Írország és Észtország ér el. Az ír gazdaság esetében 13 százalékos, a balti államéban 8,5 százalékos növekedéssel számol a valutaalap.

Áprilisi jelentésében az IMF csupán 4,3 százalékos GDP-növekedést jelzett Magyarországra az idei évre, 2022-re pedig 5,9 százalékost. Tavaly, a járványsokk első időszakában öt százalékkal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye, az év októberében akkor még 3,9 százalékos magyarországi GDP-emelkedést jósoltak 2021-re.

Globális kitekintésben a szakemberek csak minimális csökkenéssel számolnak a nyári adatokhoz képest: a világgazdaságban 5,9 százalékos növekedést várnak az idén, 4,9 százalékot pedig 2022-ben.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még