logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magyar gazdaság sokszínűsége, illetve az állami ráhatás volt a két eleme az ugrásszerű gazdasági növekedésnek

Elégedett a válságkezeléssel a pénzügyminiszter, de felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány és a hatásai még nem értek véget. Varga Mihály örömtelinek nevezte, hogy sikerült újra visszatérni a magas növekedés által meghatározott szakaszba, ami 2019-ig is jellemző volt. Az idei gazdasági növekedésről pedig azt mondta, hogy 7-7,5 százalékos bővülést vár, miközben van optimista 8 százalékos előrejelzés is – tudhattuk meg az M1 Ma reggel című műsorából.

Kedden jelent meg a Nemzetközi Valutaalapnak a legfrissebb gazdasági előrejelzése, ebben pedig a nemzetközi valutalap még följebb vitte a várható magyar gazdasági növekedést: 7,6-re emelte – ismertette Csath Magdolna, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, közgazdász.

Majd hozzátette, hogy az európai uniós átlag ez alatt van. Ez a 7,6 százalékos növekedés az Európai unión belül a harmadik legjobb érték lenne, ha bekövetkezne.

A gazdasági növekedéshez szükséges kulcskérdés a kutatásfejlesztés terültén lévő kezdeményezések, hogy mennyire tudunk erre a tudásgazdaságra átállni – mondta Csath Magdolna.

A magyar gazdaságot két nagy válság zavart meg a közelmúltban. Az egyik a 2007-2009-es pénzügyi válság, ami után nagyon lassan tudott visszatérni a gazdaság a korábbi állapotba – fogalmazott, majd kiemelte, hogy a mostani válság – ami nehezen előrejelezhető volt – esetében mégis egy nagyobb ugrással tudott növekedni a gazdaság.

Az ugrásszerű gazdasági növekedés hátterében pedig két elem áll: az egyik, hogy a gazdasági szerkezet elég színes ahhoz, hogy ha valamelyik ágazatban probléma van, akkor azt valamilyen szinten kompenzálni tudják a többi ágazatok.

A másik elem az állami ráhatás volt, hogy az állam jelentős mértékben befolyásolta – első sorban beruházásokkal – a gazdaság működését.

Érdekes lehet számodra:

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még