×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

György László: Tizenegy intézkedés, amiért fellendült a foglalkoztatás

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Facebookon mutatta be a kormány munkahelyteremtő lépéseit.

 „Azon dolgozunk, hogy minden magyarnak legyen munkája, aki tud és akar is dolgozni. Mert ha munka van, minden van. Ezt igazolják a 2010 óta elért eredményeink – írta közösségi oldalán György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

2010 előtt mi, munkaszerető magyarok szégyenszemre a legalacsonyabb foglalkoztatottsági szinttel rendelkeztünk az unióban.

Mára messze meghaladja a magyar foglalkoztatás az EU-országok átlagát” – tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is: „Sokat tettünk ezért, és továbbra is ezen dolgozunk.” Álljon lentebb tizenegy intézkedés a legfontosabbak közül:

 • Ötödével csökkentettük a munkára rakódó adóterheket.
 • Kevesebb mint felére csökkentettük a magyar kis- és közepes vállalkozások társasági adóját.
 • Átalakítottuk a szakképzést, hogy helyreállítsuk a presztízsét. A tanárok bérét 30 százalékkal emeltük, lehetőséget biztosítunk vállalati szakembereknek a gyerekek képzésében való részvételre. A cégeknél dolgozó és tanuló diákoknak pedig több mint 100 ezer forintos havi jövedelmet adunk.
 • Elindítottuk a Tanítsunk Magyarországért programot. Ma már közel 5000, kistelepülésen élő hetedikes és nyolcadikos általános iskolásnak van egyetemista nagytestvér mentora, aki megmutatja neki a munka- és továbbtanulási lehetőségeket. Mindenki tehetséges valamiben, de ezek a gyerekek aránytalanul kis számban tudták korábban kibontakoztatni a tehetségüket. Most eljött az ő idejük!
 • Mérhetővé tettük a felnőttképzést, hogy minden magyar dolgozó és munkát adó vállalkozás megismerhesse, milyen képzést érdemes igénybe vennie. A vállalati képzésekhez 70 milliárd forintos támogatási programot indítottunk.
 • Az előttünk álló időszakban 200 milliárd forintot szánunk az alacsonyan képzettek munkaerőpiacra segítésére, képzésükkel, bértámogatással.
 • 2022 január 1-jétől a 25 év alattiaknak eltöröljük a személyi jövedelemadóját, hogy munkára ösztönözzük őket, illetve megkönnyítsük a foglalkoztatásukat. Egy fiatalnál átlagban évente félmillió forint maradhat az intézkedés hatására.
 • Az állástalan és az iskolapadból kimaradt 29 év alattiak foglalkoztatására további közel 200 milliárd forintot fordítunk.
 • Rugalmassá tettük a gyermeket vállaló anyák foglalkoztatását, hogy minél több munkaadó számára vonzóvá tegyük foglalkoztatásukat.
 • A szépkorúak foglalkoztatását is megkönnyítettük és adójukat csökkentettük. Ma már csak 15 százalék személyi jövedelemadó terheli foglalkoztatásukat, minden más adó és járulékfizetés alól mentesülnek.
 • Végül, de nem utolsósorban megdupláztuk az egyetemeink éves költségvetését, és 2600 milliárd forintot szánunk az intézmények fejlesztésére. Ez az elmúlt 650 év legnagyobb egyetemfejlesztése. Az a célunk, hogy a felnövekvő generációk számára biztosítsuk a jövő munkahelyeit!

A munkát folytatjuk. Csak együtt sikerülhet! – zárta bejegyzését György László.