×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Francia gázárrobbanás: 12,6 százalékos emelkedés októberben, 300 százalék év eleje óta

 

Gyorsan mondják, hogy mindenki megértse: október 1-jétől, mint arról a Le Figaro című lap is beszámolt, átlagosan 12,6 százalékkal emelkednek a fogyasztói gázárak Franciaországban. A Les Echos című gazdasági lap hozzáteszi: az év eleje óta a gázárak több mint 300 százalékkal emelkedtek meg – annak ellenére, hogy a téli szezon még meg sem kezdődött.

 

A Les Echos a gázárrobbanást az alacsony készletekkel magyarázza, valamint azzal, hogy megnövekedett a cseppfolyósított földgáz iránti kereslet Ázsiában – miközben Oroszország és Norvégia nem tudja jobban megnövelni szállításait.

„Franciaország területén nincs gáz, és fogyasztásának 99 százalékát importálja, ezért Európa többi részéhez hasonlóan kitett az európai és a világpiaci árak változásának” – mutat rá a francia energiaszabályozó bizottság (CRE) közleménye.

14, 3 százalék a gázzal fűtő otthonokban

A Le Figaro a jelenség gazdasági hátterét ismertetve rámutat: soha nem látott szintre emelkedett a gáz ára az európai piacokon. A meghatározó európai gáztőzsdék közül a holland TTF-nél a novemberben szállítandó gáz hétfőn 77 euró/megawattóra áron jelent meg, ami 140 százalékos emelkedést mutat november óta.

A konzervatív lap a nemzeti gázcégre, az Engie-re hivatkozva részletezi az októberi, 12,6 százalékos gázáremelés várható fogyasztói terheit, mely pénteken lép életbe.

Eszerint a gázt kizárólag főzésre használó háztartásokban a növekedés 4,5 százalékos, 9,1 százalék azoknál, akik főzésre és vízmelegítésre használnak gázt, és 14,3 százalék az emelkedés azoknál a háztartásoknál, amelyekben fűtésre is használják – erősítik meg a fentieket az energiaszabályozó bizottság adatsorai.

Az októberi gázáremelés a legnagyobb francia szolgáltatók közül körülbelül 3 millió lakossági fogyasztót érint a TRVG cégnél és 2,77 milliót az Engie-nél.

A magas gázárakat indokló keresletet a globális gazdasági fellendülés is vezérli, köszönhetően a koronavírus-járvány terén érzékelhető javulásnak – fűzi hozzá mindehhez a Le Parisien laptársaival összhangban megjegyezve: masszívan, hónapok óta érzékelhető Franciaországban a gázárak növekedése.