logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rossz hír az autósoknak, hároméves csúcson az olajár

Emelkedett a kőolaj világpiaci ára hétfőn, már az ötödik egymást követő kereskedési napon, az észak-tengeri Brent ára hároméves csúcsra, hordónként csaknem 80 dollárra kúszott fel. Az emelkedés oka a kínálat szűkölése és a pandémia utáni élénk kereslet.

Hétfőn délután fél háromkor a decemberi határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 1,50 dolláros, 1,94 százalékos pluszban, 78,73 dolláron állt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, és eddigi napi csúcsán, 78,78 dollárba került. A  novemberi határidős jegyzésekben azonban hordónként 79,60 dolláron is forgott a Brent, ami 2018 októbere óta nem látott szintet jelent.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi szállításra hordónként 75,53 dollárba került, 1,55 dollárral, 2,10 százalékkal nőtt az ár. A WTI eddigi napi maximumán 75,56 dollárba került, július (76,98 dollár/hordó) óta nem volt ilyen drága. Azt megelőzően pedig 2018 októberében került többe, 76,90 dollárba.

A Goldman Sachs amerikai bankház elemzői 10 dollárral, 80-ról 90 dollárra emelték a Brent hordónkénti árára szóló előrejelzésüket a várnál gyorsabban növekvő keresletre hivatkozva, miközben az Ida hurrikán pusztítása miatt csökkent a kitermelés a Mexikói-öbölben.

A kereslet fellendülése meglepte a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket, köztük Oroszországot magában foglaló, OPEC+ csoport. Ezek az országok nehezen tudják növelni a kitermelést a beruházások alacsony szintje vagy a karbantartási késedelmek miatt.

A Brent árát felfelé húzza, hogy minden energiahordozó drágul. A földgáz árának emelkedése táplálta azokat a találgatásokat, hogy növekedhet a kereslet az alternatív üzemanyagok iránt, beleértve az olajat is.

A dráguló kőolaj rossz hír az autósoknak. A forint gyengülésével párhuzamosan így újabb áremelésre lehet számítani a kutaknál.

A Holtankoljak.hu portál értesülései szerint szerdától jelentős mértékben emelkedni fog az üzemanyagok ára Magyarországon. A 95-ös oktánszámú benzin literenként bruttó 4 forinttal 459 forintra drágul,  míg a gázolaj esetében bruttó 9 forintos áremelkedés várható, így a dízel literjéért 470 forintot kell fizetnünk.

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még