×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Dübörög a gazdaság: több millió magyar lesz boldogabb januártól

 

Az adóvisszatérítés 1,9 millió szülőt érint, ha pedig a garantált bérminimum följebb megy 260 ezerre, akkor az már több millió emberre lesz hatással Magyarországon.


Újabb részleteket árult el Orbán Viktor miniszterelnök a családosok adóvisszatérítésről, a bejelentés szerint ugyanis nemcsak a foglalkoztatottak, hanem a gyermeket nevelő kisvállalkozók is visszakaphatnak jövőre az idén befizetett személyi jövedelemadójukból. Az adóvisszatérítés a 2021-es átlagkereset szintjéig jár majd, összességében 600 milliárd forintról van szó – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Az adóvisszatérítés 1,9 millió szülőt érint. A kitűzött cél, az 5,5 százalékos gazdasági növekedést már elértük, hiszen a második negyedév egy kimagasló növekedést produkált, és a harmadik-negyedik negyedévben is 7-8 százalék körül lehet majd a növekedési ütemünk – mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója.

Az SZJA-visszatérítés minden gyereket nevelő szülőnek jár, „mondhatjuk, aki családi adókedvezményre jogosult, azok közül mindenki jogosult erre az szja-visszatérítésre”.

Ehhez jönnek, még a kis adózok: a Katások és az Ekhozók. Ők családi adókedvezményre nem jogosultak, ugyanakkor, ha van gyerekük, akkor nekik is visszajár az idei évben befizetett adójuk.

A cél a 200 ezer forintos minimálbér

A bértámogatás két dologról szól: a minimálbérről és a garantált bérminimumról. A kormány azt vállalta, hogy 200 ezer forint lesz a minimálbér, most úgy tűnik, hogy a munkavállalók és a munkáltatók között ez az egyezség már megvan – mondta nagy Márton.

Az pedig már egy prémium, hogy a garantált bérminimumban is meglegyen egy 20 százalékos emelkedés – tette hozzá.

A 200 ezres minimálbérhez a családtámogatások egy része hozzá van kötve, ráadásul a közfoglalkoztatottak bére is hozzá van kötve, hiszen a közfoglalkoztatotti bér a minimálbér körülbelül 50 százaléka, tehát ha a minimálbér emelkedik, akkor a közfoglalkoztatottak bére is arányosan ugyanannyival emelkedik.

A minimálbér-emelés körülbelül 400-500 ezer embert érinthet, ha viszont a garantált bérminimum följebb megy 260 ezerre, akkor az már több millió embert érint.

A címlapfotó illusztráció.