logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az építőipar tüzeli a magyar gazdaság újraindítását

Megkezdte működését a magyar, családi tulajdonban lévő Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. (Terrán) 326 millió forintos kormányzati támogatással, 725 millió forintból létesített napelemes tetőcserepeket előállító gyára kedden, Pécsen.

Varga Mihály pénzügyminiszter a gyáravató ünnepségen azt mondta: a magyar gazdaság újraindításában az építőipar élenjáró ágazattá vált, a jelentős növekedés pedig nem valósulhatott volna meg a magyarországi építőanyag-gyártók – így például a Terrán – pozitív hozzáállása nélkül.

Kiemelte, hogy a pécsi központtal működő vállalat száz éves múltra tekint vissza, komoly emberi erőforrásokkal, szaktudással rendelkezik, és a piac változásait mindig is képes volt követni jövőképével, elképzelésivel és innovációival.

A kormány, ahogy az elmúlt években, úgy a jövőben is az előremutató elképzelésekkel, célokkal és víziókkal rendelkező, a gazdaság megerősödését, a helyi munkalehetőségeket gyarapító vállalatok partnereként jelenik meg és biztosít számukra támogatásokat – mondta a miniszter.

A zöld, klímabarát technológiák alkalmazásának támogatása és a klímavédelemért folytatott erőfeszítések terén Magyarország jelentős lépéseket tett az elmúlt időszakban, illetve tesz jelenleg is – mondta.

A paksi atomerőmű bővítésére utalva ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy e folyamat nem jelentheti a meglévő, hasznos energia-előállító területek felszámolását.

A magyar gazdaság Varga Mihály szerint mára ledolgozta azt a veszteséget, amelyet a koronavírus-járvány okozott: az első fél évben 7,6 százalékkal, míg a második negyedévben közel 18 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, vissza tudták építeni a kényszerű zárás miatt megszűnt munkahelyeket, sőt újakat hoztak létre.

Ez a fellendülés ad reményt a kormánynak a további gazdaságpolitikai tervei megvalósítására, közöttük 1,9 millió szülő idei szja-befizetésének visszatérítésére

– tette hozzá.

Varga Mihály ígéretet tett, hogy a magyar költségvetés, a magyar államháztartás továbbra is segítő, támogató gazdaságpolitikát folytat, (…) hogy a beruházások támogatásán keresztül a magyar gazdaság versenyképessége tovább tudjon javulni.

Hozzáfűzte: mindez nem jelenti azt, hogy az újraindítás időszakának lezárulta után ne térjenek vissza arra a fiskális pénzügyi pályára, amely során alacsonyan tartják az adósságszintet és az államháztartási hiányt, és mindezzel együtt ösztönzik a beruházásokat és a munkahelyek létrehozását, csökkentik az adó mértékét.

Hoppál Péter (Fidesz), Pécs országgyűlési képviselője kiemelte: a Terrán töretlen és folyamatos fejlődése, az új technológiák iránti hozzáállása jól illeszkedik a Pécs újraiparosítását szolgáló célkitűzések közé. Felidézte: a kormányzat támogatásával az elmúlt években számos munkahelyteremtő beruházás valósult meg a városban és környékén, új vállalatok telepedtek meg Pécsen, ugyanakkor a tradicionális helyi, magyar tulajdonú cégek is jelentős támogatásokban részesülhettek a kabinetnek köszönhetően.

Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója közölte:

a Terrán új beruházásával már három magyarországi és két határon túl működő gyárban állítják elő a cég termékeit, míg a Generon napelemes tetőcserepek a cégcsoport hatodik automata gyártósorán készülhetnek.

Hozzátette: az új termék – fél évtizeddel ezelőtt indult – kifejlesztését az egyre növekvő piaci igények zökkenőmentes kiszolgálására alapozták, a gazdasági mutatók és a vásárlói visszajelzések is azt jelzik, hogy jó úton haladnak. A jövőben évente legalább 200 ezer napelemes cserép előállítását tervezik.

Jankó Árpád, a Terrán Generon divízió vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a pécsi gyárban üzembe helyezett gyártósor és technológia egyedülálló és a félvezető lapkákon, az üvegen és a csatlakozókon kívül mindent, ami a termék előállításához szükséges, a Terrán szakemberei készítenek.

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. sajtóanyaga szerint a teljes egészében magyar, családi tulajdonban lévő, Magyarországon több mint 300, külföldön további mintegy 100 munkavállalót foglalkoztató társaság a pécsi gyárát a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) 326 millió forintos keretéből, önerővel és banki hitellel, összesen 725 millió forintos beruházással hozta létre.

Az új gyár kezdetben 20 embernek ad munkalehetőséget, ez a szám pedig a közeljövőben akár a háromszorosára is növekedhet a tervezett külföldi értékesítések felfutásának köszönhetően

A cég tájékoztatása szerint a napelemes tetőcserép jelenleg nemzetközileg is egyedülálló fejlesztés, annak bevezetése óta közel 200 otthon és középület energiaellátását biztosítja ilyen rendszerű tető, ami összesen több mint 75 ezer beépített modult jelent. A tervek szerint ez a szám 2021-ben elérheti a 100 ezret, így az év végére megközelítőleg 250 épületnek lesz napelemes tetőcserepe.

Gódi Attila ügyvezető igazgató egy márciusi sajtótájékoztatón elmondta: 2020-ban a koronavírus-járvány ellenére is 9 százalékkal rekordösszegre, 18 milliárd forintra nőtt a Terrán forgalma, ezen belül a belföldi értékesítés árbevétele 8 százalékkal 11 milliárd forintra emelkedett. A vállalat nyeresége a 2019-es 1,57 milliárd forint után 2020-ban 1,37 milliárd forintot tett ki. Az ügyvezető 2021-re kétszámjegyű forgalomnövekedéssel számolt, és előrevetítette: a cég árbevétele ez év végére várhatóan eléri a 20 milliárd forintot.

A címlapfotó illusztráció. 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még