×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A sikeres járványkezelés miatt növekszik a magyar gazdaság

 

Kilőtt a magyar gazdaság a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált korlátozások tavaszi feloldása óta. A magas átoltottság, a sikeres tömegrendezvények és egyáltalán a belföldi turizmus szárnyalása, mind hozzájárultak a kedvező gazdasági adatokhoz. Legfrissebb előrejelzésében felfelé módosította az idei gazdasági növekedésre vonatkozó várakozását a Századvég Gazdaságkutató: az idei évre 7,8 százalékos, míg 2022-re 5,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizál.


 

A második negyedévet a várakozásokat meghaladó, éves alapon 17,9, míg negyedéves alapon 2,7 százalékos gazdasági növekedés jellemezte, így a magyar gazdaság teljesítménye meghaladta a válság előtti szintet. A gazdaság egészét tekintve tehát kilábalt a válságból – bár a Századvég Gazdaságkutató legfrissebb előrejelzése szerint ez nem igaz minden egyes ágazatra. Az elemzőház mindezek alapján az idei gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásait felfelé módosította, így erre az évre 7,8, míg 2022-re 5,5 százalékos bővülést vár.

Az elemzés alapvetően azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy miért volt sikeres a járványkezelés. Ennek volt egy egészségügyi ága, az ellátórendszer és a vakcinabeszerzés hatékonysága és sikeressége kihatott a többi tényezőre is. Ma már elmondható, hogy annyian dolgoznak, mint a járvány előtt, ezzel sikerült elkerülni azt a veszélyt, ami számos országban megjelent, a tartós munkanélküliséget – mondta Palóc André, a Századvég vezető elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.

Lényegében sikerül visszaállni – hogyha maradnak ezek a folyamatok és úgy tűnik, hogy maradnak – arra a növekedési pályára, arra a növekedési görbére, ami a járvány előtti időszakban évről évre folyamatosan jellemző volt. A gazdaság újraindulásával a háztartások jövedelmi helyzete is javul, ami lehetővé teszi a fogyasztás további bővülését. A jövő esztendőben

a családosok visszakapják a személyi jövedelemadójukat, vagy például a 25 év alattiak szja-mentességben részesüljenek, arról nem is beszélve, hogy nyugdíjprémiumot fizet a kormány a nyugdíjasoknak.

A korlátozások enyhítésével a munkavállalóikat korábban elbocsátó vállalkozások ismét toborzásba kezdtek, aminek eredményeként a munkanélküliségi ráta idén várhatóan 4, jövőre pedig 3,6 százalékig csökken, és egyre több ágazatban újra megjelenik a munkaerőhiány. A munkaerőhiány nyomán a bérek ismét dinamikus növekedésnek indulhatnak, ennek mértéke jövőre átlagosan 10,6 százalék lehet az idei 8,4 százalékot követően, ám ezt a minimálbérről szóló döntés még érdemben befolyásolja.

A járvány elején megmutatkozott, hogy a tagállamok hiába várnak Brüsszeltől iránymutatást, az országok magukra vannak utalva. Hazánk azonban sikeresen teljesített. Ez egy komoly vizsga volt minden kormány számára, és többen bele is buktak a lassú, nehézkes és elhibázott vakcinabeszerzésekbe.