logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ezt tanácsolja a Bankszövetség a hitelmoratóriummal kapcsolatban

| Szerző: hirado.hu
Aki teheti, kezdje el újra törleszteni a hiteltartozását – ezt javasolja a Bankszövetség is. Az elmúlt napokban a kormány képviselői és független szakértők is azt üzenték, hogy október végétől csak azok éljenek az új feltételekkel meghosszabbított hitelmoratóriummal, akiknek valóban gondot okozna a törlesztés. Minden más esetben jobb fizetni – közölte az M1 Híradója.

Csak egy napja ismert, hogy novembertől jövő év június 30-ig a rászorulók továbbra is igénybe vehetik a hiteltörlesztési moratóriumot, máris voltak, akik felkeresték bankjukat, hogy tanácsot kérjenek. Maradjanak, vagy lépjenek ki.

„Szerintünk nagyon fontos, hogy minden ügyfél, aki eddig is reszt vett a moratóriumban, felelős döntést hozzon” – mondta Jelasity Radovan. A Bankszövetség elnöke azt tanácsolja, aki teheti, kezdje el újra törleszteni a hitelét. A pénzintézetek mindenképpen támogatják majd ügyfeleiket, hogy a számukra legjobb döntést hozzák meg.

Éppen ezért a következő napokban értesíteni fogják őket a szabályokról, illetve arról, kinek mennyivel nőhet meg a hitele, illetve a törlesztés futamideje, ha továbbra is igénybe veszi a fizetéskönnyítést. A Bankszövetségnél már megbecsülték hányan kérhetik a moratóriumban maradást.

„Jelenlegi számításaink szerint 10-ből körülbelül hét ügyfél jelentkezhet be. De mi bízunk abban, hogy ennél sokkal kevesebben fognak, ugyanis az adósaink felelősségteljesek, időközben nőtt is a bevételük és szerintem ez maximum egy, illetve két ügyfél lesz” – tette hozza a szakember.

Eddig nagyjából másfél millió család és több mint félmillió vállalkozás vette igénybe hosszabb-rövidebb ideig az állami mentőövet. Ez a szám radikálisan lecsökkenhet novembertől.

A családügyekért felelős tárca nélküli miniszter biztos abban, hogy az érintettek átgondolják majd, milyen következményei lehetnek annak, ha továbbra is élnek a fizetéskönnyítéssel.

„Ez nem azt jelenti, hogy elengedjük a hiteltartozást, hanem csak annyi, hogy ideiglenesen nem kell fizetni. Ez egy átmeneti könnyebbséget okozhat. Én abban bízom, hogy általában támaszkodhatunk az embereknek a józanságára, hogy ha kellő tájékoztatást kapnak a körülményekről, az információkról, akkor nem kerülhetünk még egyszer olyan helyzetbe, mint ami pont a devizahitel csapda esetén abból fakadt, hogy senki nem mondta el mire számítsanak”– mondta Novák Katalin.

Elemzők szerint a magyar hiteltörlesztési moratórium egyedülálló volt Európában, hiszen a legtöbb országban csak néhány hónapig segítette a hiteleseket, nálunk viszont már több mint másfél éve tart. Ráadásul Magyarországon a moratórium igénybevételét nem kötötték feltételekhez.

A kormány intézkedése hozzájárult ahhoz is, hogy tavaly a vártnál kisebb lett a GDP visszaesése, idén pedig valósággal kilőtt a gazdaság, hiszen a havi törlesztő részleteket a családok elköltötték, ami a fogyasztást, ezzel együtt a gazdasági növekedést erősítette.

„A bolti kereskedelem a legnagyobb szelete a költekezésnek. Banki kimutatások szerint a hitelmoratórium időszaka alatt ezer milliárd forint körüli összeg maradt a zsebekben. Ennek egy részét nyilván a boltokban, vagy más szolgáltató helyeken elköltötték azok, akik éltek ezzel a lehetőséggel” – emelte ki Vámos György, az  Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Fontos tudni, hogy akik novembertől újra törleszteni kezdik hiteleiket, nem fizethetnek többet, mint korábban. A felfüggesztés idejére számított kamatot pedig úgy fizetik meg, hogy a bankok meghosszabbítják a futamidőt. Aki 2022 június végéig is igénybe venné a moratóriumot, annak erről nyilatkoznia kell a bankjuknak. A moratórumban való maradás tehát nem automatikus.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még