A friss GDP adat tükrében ön szerint elérhető az idén az szja-visszatérítéshez szükséges 5,5 százalékos növekedés?

 

Várakozáson felül, 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ez a valaha mért legmagasabb negyedéves növekedésnek számít. Ha sikerül elérni idén az 5,5 százalékos GDP-növekedést, a gyermeket nevelő szülőknek 2022 elején visszaadják azt a személyi jövedelemadót, amit idén befizettek a költségvetésbe. Ma arról kérdezzük olvasóinkat szerintük elérjük-e az imént említett növekedési küszöböt?

 



Ön mit szól hozzá? A hirado.hu és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának napi, közös szavazásán ezúttal arról kérdezzük olvasóinkat, hogy a friss GDP adat tükrében szerintük elérhető az idei évben a személyi jövedelemadó-visszatérítéshez szükséges 5,5 százalékos növekedés? A délután 16 óra 10 perckor kezdődő adásban telefonon oszthatják meg véleményüket – Telefonszám: (06 1 vagy 06/30) 759-52-00, sms: 06/30-90-00-666 –, a hirado.hu oldalán szavazatot adhatnak le, a Kossuth, valamint a hirado.hu Facebook-oldalán pedig kommentben mondhatják el, hogy mit gondolnak napi témánkról.


A magyar gazdaság teljesítménye meghaladta a járvány előtti szintet, ez azt is jelenti, hogy a gazdaság újraindítása Magyarországon az egyik leggyorsabb az Európai Unióban.

A növekedést az alacsony bázis is segítette, a sikeres újraindítást jelzi azonban, hogy negyedévről negyedévre is erősödni tudott a magyar GDP, az év első három hónapjához képest 2,7 százalékos volt a növekedés a második negyedévben.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a növekedést jelentősen támogatták a kormány gazdaságvédelmi és újraindítási intézkedései, ezek összességében az idén 8,4 százalékponttal járulnak hozzá a gazdaság teljesítményéhez, ennyivel mérséklik a járvány okozta válság hatásait.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott jelentéséhez fűzött kommentárjában megállapította, hogy a GDP már mintegy fél százalékkal meghaladta a járvány előtti szintet. Az idei növekedés már akkor elérheti a 6,8 százalékot, ha a második fél évben stagnál a gazdaság.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője: a mostani adat megjelenése előtt még 6,7 százalékos növekedést valószínűsítettek 2021-re, de a friss számok fényében elképzelhető, hogy 7 százalék feletti bővüléssel zárja ezt az évet a magyar gazdaság.

Mindez a családoknak is jó hír, hiszen ha idén elérjük az 5,5 százalékos GDP-növekedést a gyermeket nevelő szülők 2022 elején visszakapják azt a személyi jövedelemadót, amit idén befizettek a költségvetésbe.

[hmspolls id="553"]

A címlapfotó illusztráció.