×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Nem fékezte le a járvány a Modern városok program beruházásait

 

Nem fékezte le a járvány a Modern városok program beruházásait, amelynek az idei és jövő évi együttes költségvetése meghaladja a hatszázmilliárd forintot. Ennek nagy része hazai forrás – mondta a Magyar Nemzet szerdai számában olvasható interjúban Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A politikus kiemelte, hogy a pénzeket részben turisztikai, egészségügyi fejlesztésekre fordítják, de folytatódnak az oktatást, a kultúrát, a sportot, a helyi utakat és a tömegközlekedést érintő beruházások is.

Gyopáros Alpár kifejtette: a programban a városok maguk határozhatták meg fejlesztési céljaikat. Így egy-egy megyei jogú város a nagy úthálózat-fejlesztésekhez szükséges forrásokkal együtt akár több évtizedes költségvetését is megkapja céljainak megvalósításához.

A program 270 beruházást támogat négyezermilliárd forintot meghaladó fejlesztési forrással,

ebből már több mint kétezermilliárd forintot meg is kaptak az érintett települések. Ez soha nem látott mértékű támogatás a megyei jogú városok életében. Az összeg kétharmad részét a magyar kormány biztosítja” – mondta a lapnak a politikus.

A 270 beruházásból több mint 110 részben vagy egészben már megvalósult. A Modern városok program forrásainak felét a közúti és vasúti fejlesztések teszik ki.

A kormány vállalása, miszerint 2025-ig mind a 23 megyei jogú város csatlakozik a hazai gyorsforgalmi úthálózathoz, jól halad, még négy megyeszékhely esetében folynak kisebb-nagyobb munkálatok, 19 városba viszont már jó minőségű, négysávos úton juthatunk el – hangsúlyozta a kormánybiztos.

A politikus a példák között kiemelte a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út megépítését,

Veszprémben az uszoda, illetve a tornászgyakorló építését, valamint Békéscsabán a Munkácsy Mihály örökségének emléket állító múzeumi negyed kialakítását.

Gyopáros szerint több baloldali vezetésű, többségű városban is jól haladnak a beruházások. Példaként említette Egert, ahol a támogatásokból az úthálózatot fejlesztették, de szépen halad az egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése és a Nemzeti Vízilabda- és Úszóközpont megvalósítása is.

A címlapfotó illusztráció.