Kétezer forintos emlékérem tiszteleg az Európa Tanács magyar elnöksége előtt

 

Emlékérem és emlékbélyeg is népszerűsíti az Európa Tanács (ET) májustól fél éven át tartó magyar elnökségét, melynek kitűzött prioritásai a nemzeti kisebbségek hatékony védelme, a jövő generáció, a vallásközi párbeszéd és a környezetügy támogatása, valamint felkészülés a jövő kihívásaira.

Az 1949-ben alakult ET egy olyan páneurópai szervezet, amelynek elsődleges célja, hogy az emberi jogok, a demokrácia és a kisebbségek védelme terén előrevigye az európai gondolkodást – emlékeztetett az emlékérem és az emlékérem kibocsátása alkalmából kedden Budapesten megtartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára.

Sztáray Péter felidézte:


az Európa Tanács volt az első olyan jelentős páneurópai szervezet, amelyhez Magyarország a berlini fal leomlását követően – a régióból elsőként, már 1990-ben – csatlakozott.

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára az Európa Tanács magyar elnöksége alkalmából kibocsájtott emlékbélyeg és emlékérme bemutatóján a minisztériumban (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Május és november között Magyarország immár második alkalommal látja el az ET elnökségét; a magyar elnökség legfőbb prioritásai a nemzeti kisebbségek jogainak fejlesztése, a fiatal generáció érdekeinek képviselete, a vallásközi párbeszéd, a jövő kihívásai, például a kiberbűnözés elleni küzdelem, valamint a környezetvédelem lesznek – hangsúlyozta.

Sztáray Péter elmondása szerint magyar kárpitművészek is készülnek egy monumentális gobelinnel, amelyet a magyar ET-elnökség végeztével fognak elhelyezni a tanács valamelyik épületében.

Az emlékérem és az emlékbélyeg mellett számos kulturális program, többek között kiállítások és koncertek hívják fel a figyelmet a magyar elnökségre

– közölte.

Horváth Marcell, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemzetközi kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatóságának vezetője emlékeztetett arra, hogy az MNB 1968 óta bocsát ki tematikus emlékérméket, széles körben népszerűsítve Magyarország számára fontos ügyeket.

Horváth Marcell, a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatóságának vezetõje (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Elmondása szerint a magyar elnökség prioritásait a jegybank is magáénak érzi, különösen a környezetvédelem és a jövő generáció védelmének ügyét, de az ügyvezető igazgató kiemelte a mesterséges intelligencia fejlődése jelentette kihívásokat is.

A 2000 forint névértékű, színesfém emlékérme Európa egységét és a páneurópai szellemiséget hivatott jelképezni, ezért az előlapon egy földgömb Európa-központú részletének ábrázolása látható a világűrből nézve, a hátlapon pedig az Európa Tanács magyar elnöksége hivatalos logójának ábrázolása.

A Bitó Balázs képzőművész által tervezett emlékérmét limitált, 7000 darabos példányszámban bocsátják ki.

Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta elnöke elmondta: a bélyeg nem csupán egyszerű díjfizetési eszköz, hanem kiváló alkalom arra, hogy emléket állítsanak fontos eseményeknek.

Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta elnöke (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az Elekes Attila André tervezőművész által tervezett emlékbélyeg fő motívuma a magyar ET elnökség hivatalos logója, amelyet a KKM megrendelésére készült, European Universum című kárpit részletei kereteznek. Az alkalmi borítékon a teljes kárpit látható, Európa éjszakai műholdképével a középpontban, melyet a klasszikus építészethez visszanyúló, festett mennyezeti kazettákat idéző szimbólumok egészítenek ki.

Az 50 ezer példányban kibocsátott bélyeg 570 forint névértékű, így használatával Európába is feladhatók küldemények – mondta el Hegmanné Nemes Sára.