×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Jól haladnak a vetési munkákkal Magyarországon

 

Jól haladnak a vetési munkákkal a földeken. Az április végén és május első felében uralkodó időjárási körülmények összességében kedveztek a tavaszi szántóföldi munkáknak Magyarországon – közölte az Agrárminisztérium vasárnap az MTI-vel.

A közleményben idézték Nagy István agrárminisztert, aki a közösségi oldalán közzétett videóban azt mondta: a vetések és a talajmunkák jelentős mértékben felgyorsultak, így sikerült behozni a korábbi hűvös és száraz időjárás miatti lemaradást.

Kiemelték: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara május 12-i jelentése szerint

a tavaszi kalászosok, a borsó és a cukorrépa vetése gyakorlatilag befejeződött.

A napraforgó és a burgonya vetése jelenleg 97 százalékon, a szemes kukoricáé 94 százalékon áll, e növényfajoknál is napokon belül végezhetnek a gazdák a vetéssel. Hozzátették: a szója vetése 84 százalékra emelkedett.

A nagyobb területen termesztett tavaszi vetésű növényfajok közül a szemes kukorica 995 ezer hektáron, a napraforgó 650 ezer hektáron, a szója pedig 57 ezer hektáron kerülhet a földbe - írták.

Nagy Istvánt a videóban elmondta, hogy

az április végén, május elején lehullott csapadéknak köszönhetően az őszi vetésű gabonák is többnyire szépek, egészségesek,

de a növények megfelelő fejlődéséért további komolyabb mennyiségű csapadékra lesz szükség a következő hetekben. A repce virágzása a hűvös idő miatt elhúzódott – jegyezte meg.

A tavaszi munkák jelenlegi tempóját figyelembe véve a termelők időben és megfelelő minőségben be tudják fejezni a tavaszi vetéseket – hangsúlyozta a tárcavezető. Úgy fogalmazott: az elérhető információk alapján az idei terméskilátásokkal kapcsolatban eddig nem merült fel olyan körülmény, amely az eredményeket lényegesen veszélyeztetné.

A címlapfotó illusztráció.