Nem is akkora ördöngösség az otthonkorszerűsítés, ha tudjuk honnan kérjünk segítséget

 

A jelenleg is futó otthonteremtési támogatás mellett a nyáron újabb ösztönzést kapnak a családok a napelemes rendszerek telepítéséhez. Előreláthatóan a támogatás összértéke a százmilliárd forintot is meg fogja haladni. Nyolcvanezer háztartás juthat majd tetőszerkezetre telepíthető, a saját fogyasztást segítő napelemhez, illetve korszerű, energia hatékony elektromos fűtési rendszerhez.

Tehát jelentős mértékű támogatás érkezik, de a szakértelem hiánya miatt sokan még ódzkodnak a korszerűsítéstől. Nekik szeretnének segíteni azok a – környezetvédelem és fenntarthatóság területén komoly szakértelemmel bíró – cégek, amelyek több mint egy éve közös projektet hoztak létre.

„A RenoHub projekt célja egy olyan egyablakos otthonfelújítási szolgáltatás, egy online platform és egy irodahálózat létrehozása, felújítás előtt álló ügyfelek, minden szolgáltatást ami a felújítás kapcsán fölmerül, egyetlen helyen elérnek” – mondta Som Péter projektvezető az M1 Kék bolygó című műsorában.


A tanácsadás mindig az energiahatékonysági célok kitűzésével kezdődik.

„Ez kezdődik a legtöbb esetben nyílászáró felújításával, szigetelés kialakításával, a fűtési rendszer korszerűsítésével, és ha mindez megvan, akkor természetesen a szolgáltatás keretén belül szeretnénk, ha minél többen tiszta energiára térnének át, és itt jön szóba az, hogy napelemes telepítést ugyanúgy szeretnénk majd biztosítani az ügyfeleknek, hőszivattyút szintén” – tette hozzá.

Sokan az áramköltségeiket csökkentenék megújuló energia segítségével, ahogy ebben a házban is ahol éppen napelemeket telepítenek. Kuti Dávidot ugyancsak a takarékosság és a fenntarthatóság ösztönözte erre a lépésre.

„A villanyszámlámat és a fűtést szeretném kiváltani ezzel az opcióval. Egy tíz kilowattos rendszert építtettem ki, abba egy 370 wattos napelemet szereltek fel, és egy tíz kilowattos invertert szereltek még be” – jelentette ki Kuti Dávid háztulajdonos.

Ahogy itt is látjuk, fontos a szakértő jelenléte,

hiszen felméri a háztartás jelenlegi és a várható energiafogyasztását, az ingatlan energetikai adottságait is. „Napelem esetében az elsődleges dolog azt figyelembe venni, hogy jelen pillanat milyen fogyasztása van az ügyfélnek, illetve a jövőben milyen típusú és mekkora fogyasztókat kíván hadrendbe állítani” – fogalmazott Schmidt Péter kereskedelmi vezető.

A többi szempont, amit fel kell mérni, fizikai jellegű. Ilyen a tető kialakítása, dőlésszöge, és a ház tájolása. A legújabb napelemes rendszerek esetében egy háztartás már nyomon követheti az áramtermelését egy wifi modullal ellátott eszköz, úgynevezett inverter segítségével.

A lakók számára az már most kiderült, mennyit spórolhatnak az évben.

„Ez nagyságrendileg tizenkétezer kilowattot fog nekem termelni egy évben. A villanyra most elhasználok négyezer kilowattot egy évben nagyságrendileg. Ez egy 35 ezres villanyszámlához lett hozzáállítva ez a rendszer. Ez nagyjából szerintem nullás lesz. Éves elszámolásom lesz, és nagyjából ez nullára fog kijönni” – ismertette Kuti Dávid.

A tapasztalatok azt mutatják, egyik energetikai korszerűsítés követi a másikat, például

a napelemes rendszer telepítése után gyakran döntenek a fűtésrendszer átalakítása mellett, ahogy ebben az ingatlanban is.

„Pont most arról folynak az egyeztetések, hogy villamos alapú fűtéssel, azaz hőszivattyúval miként tudnánk gazdaságosan kifűteni az ingatlant, ez lenne talán hosszú távon a cél, hiszen eljutnánk egy megújuló energiával a teljes rezsinullázáshoz” – folytatta Schmidt Péter.

A jövőben több olyan állami támogatási lehetőség is megnyílik a háztartások számára, amelyek a zöldenergia felhasználását ösztönzik.