Harminc év lemaradását hozták be egy új fejlesztéssel a Homokhátságon

 

Az 1990-es évek óta nem történt akkora öntözésfejlesztés, mint amelynek építési munkálatai a napokban fejeződtek be a Homokhátságon. Az elsivatagosodással küzdő hatalmas területen, a Duna-Tisza köze nagy részén és Csongrád megyei kisebb területein állandó csapadékhiánnyal küszködtek; az öntözés a fúrt kutakból egyre nehezebb, és sokáig nem fenntartható megoldás.

A csapadékhiány minden évben kérdésessé teszi a termésbiztonságot a Homokhátságon, a zöldség-gyümölcstermesztők évekkel ezelőtt azt mondták, ha nem oldódik meg a felszíni vizekből történő öntözés, eltűnik a térképről Magyarország egyik legfontosabb éléstára.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) már a 2000-es évek elején félsivatagos területté nyilvánította a Homokhátságot. A megoldást Nagy István agrárminiszter jelentette be tavaly nyár közepén:

a területre érkező több mint 20 milliárd forintos fejlesztésből megoldják a Tisza vizéből történő öntözést is.

A tervből a napokban valóság lett. A Kossuth Rádiónak Kozák Péter, a beruházást megvalósító Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője mondta el, hogy most már két új szivattyútelep segítségével a Tisza többletvize Zákányszékig elvezethető.

Ahhoz, hogy ez biztosítható legyen, a térség vízelvezető-hálózatát át kellett alakítani. Ezek a csatornák a Hátság fölösleges vizeit hozták, hozzák a Tisza irányába, és mi éppen ellentétes irányba akarjuk ezeket a vízkészleteket kormányozni. Ebből a célból átemelőket kellett telepíteni, illetve az érintett vízrendszert, amely jelen esetben a Domaszéki főcsatornát jelenti, át kellett alakítani” – fogalmazott.

Kiemelte, a Homokhátság történetében ilyen jellegű beruházás az 1990-es évektől nem történt.

Harminc éves lemaradást dolgoztunk le. Ezek a vízkészletek most már a Tiszára alapozva nagy biztonsággal rendelkezésre állnak, és dolgozunk azon, hogy a projekt hatókörzetét még inkább ki tudjuk bővíteni

– tette hozzá.

A rendszer továbbfejlesztésén már dolgoznak, a tervek szerint a projekt befejeztével a Tisza vizét egészen Mórahalomig tudják majd elvezetni.

Kozák Péter kiemelte, ezzel a Homokhátság elsivatagosodása nem állt meg, csak élhetővé és művelhetővé tették a területet a felszíni Tisza-vízzel történő öntözéssel.


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.

A címlapfotó illusztráció.