×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Döntően az üzemanyagok árnövekedése áll a magasabb infláció hátterében

 

Tavaly áprilisban a koronavírus-járvány első szakaszában kiugróan olcsók voltak az üzemanyagok, ehhez képest nőttek jelentősen idén az árak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss inflációs elemzése szerint áprilisban 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához képest. Várhegyi Judit, az MNB közgazdasági elemzési főosztályának vezetője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt a jelenlegi inflációs helyzetről.

Az MNB a korábbi inflációs jelentéseiben is felhívta a figyelmet arra, hogy 2021 második negyedévében várhatók inflációs kiugrások, amelyek egyedi termékekhez kötődnek.

Áprilisban az üzemanyagárak emelkedése okozta a magasabb inflációs értéket. Bár az előző hónaphoz képest áprilisban mérséklődött az üzemanyagok ára a jövedéki adó mérséklődése miatt, az előző év azonos időszakához képest érdemi emelkedés volt megfigyelhető, hiszen 2020-ban ilyenkor 300 forintnál is olcsóbbak voltak az üzemanyagok.

„Tavaly áprilisban a koronavírus-járvánnyal összefüggésben nagyon lecsökkent az olaj ára, és ezzel párhuzamosan az üzemanyag ára is érdemben mérséklődött”

– mutatott rá Várhegyi Judit a mostani magasabb infláció okára.

A szakértő elmondása szerint a koronavírus-járvány hatására változékonyság figyelhető meg az árakban, erre példa az üzemanyag árának változása is. A szokásos szezonális trendek sem érvényesek most a járvány különböző hatásai miatt.

Bár az infláció emelkedett, az MNB főosztályvezetője szerint fontos kiemelni, hogy a kiugró hatásoktól megtisztított adatok európai szinten továbbra is mérsékelt inflációt mutatnak, az alapfolyamatok nem változtak.

Várhegyi Judit elmondta, hogy az MNB várakozásai szerint az infláció változékonysága a következő hónapokban is fennmarad, viszont

az év második felétől az infláció mérséklődhet, és 2022-től stabilizálódhat a 3 százalékos inflációs cél közelében.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.