Tovább csökkennek az adók, a GDP határozott emelkedése várható

 

Jövőre is folytatódnak az adócsökkentések – hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter a Facebook oldalán. Varga Mihály számításai szerint több mint 420 milliárd forint marad a családoknál és a vállalkozásoknál az adócsökkentésekkel. Az egyik legjelentősebb változás, hogy jövő januártól a 25 év alattiaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Ez havonta átlagosan több tízezer forint plusz pénzt jelent a dolgozó fiataloknak – közölte az M1 Híradója.


Egyedi konyhabútorokat készítenek az M1 által bemutatott budapesti faipari üzemben, amely sikeresen vészelte át a járvány okozta válságot. Talpon maradt és egyetlen dolgozójától sem vált meg. Most kisebb-nagyobb beruházásokra készül, amit a kormány úgy segít, hogy eltörli a másfél százalékos szakképzési hozzájárulást és fél százalékkal tovább csökkenti a vállalkozások által fizetett szociális hozzájárulási adót.

Vagyis, az újabb adókönnyítésekkel csaknem hárommillió forintot takarít meg éves szinten a cég. A tulajdonos főként munkavédelmi beruházásokra fordítja majd a pénzt.

„Egy ózon generátort szeretnénk vásárolni, amivel tisztítanánk a műhely levegőjét, hogy jobb körülmények között tudjanak a kollégáim dolgozni, illetve a cégünknek vannak olyan részei, ahol nagyon besüt a nap és szükséges árnyékolástechnikát alkalmazni a kulturáltabb munkavégzéshez. És nem beszélve arról, hogy egy faipari üzemben rengeteg porelszívó gép van, na ezeknek a folyamatos korszerűsítése az most már esedékes lenne” – fogalmazott Bakos Miklós a cég ügyvezető igazgatója.

Az adóügyekért felelős államtitkár az M1-nek azt mondta: a kormány a vírus okozta globális válság idején is úgy számol,

csakis adócsökkentésekkel lehet a gazdaságot és benne a vállalkozásokat megerősíteni.

„Az elmúlt évben az adócsökkentés politikáját folytattuk és azt gondolom bevált ez a politika. Azt látjuk, hogy az adócsökkentéssel párhuzamosan tudtuk növelni a foglalkoztatást, megemelkedtek a bérek, és az adó bevételek is tudnak növekedni, ezért gondoljuk, hogy ezt a jövőben is folytatni kell. Az adócsökkentés ugye nagyon jelentős forrásokat hagy a gazdaság szereplőinél, akik ezt fejlesztésekre, beruházásokra, akár bérfejlesztésre vagy új kollégák felvételére tudják fordítani és ez mind, mind a magyar GDP-nek a nagyon határozott emelkedését fogja maga után vonni” – fejtette ki Izer Norbert.

A szakképzési hozzájárulás megszűnése, illetve a szocho újbóli mérséklése több mint 250 milliárd forintot hagy a hazai vállalkozásoknál. A kormány a kis- és középvállalkozások mellett az energiaszektor vállalatainak is segít, amelyek a társasági adó mellett egy úgynevezett külön nyereségadót is fizetnek. A cégek ez utóbbiból jövőre levonhatják az előző évi veszteségüket.

„Nyilván ez azt jelenti, hogy amikor egy veszteséges év van, utána az adó mértéke az csökkenni tud, tehát több pénz marad ezeknél a cégeknél, javul a piaci helyzetük. És ez persze hozzátud járulni a rezsicsökkentés fenntartásához is” – ismertette Regős Gábor a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője. Aminek kulcsszerepe lehet a gazdaság újraindításában.

A Pénzügyminisztérium a tervek szerint kedden nyújtja be az Országgyűlésnek a jövő évi adóváltozásokról szóló törvénytervezetet, ami tartalmazza az újbóli adókönnyítéseket.

De a vállalkozások, vállalatok mellett a fiatalok is kevesebb adót fizetnek jövőre. Ezt a pénzügyminiszter is külön kiemelte a héten a 2022-es költségvetés bemutatásakor.

„Ez egy határozott kormány ígéret volt. Jövőre elindul, tehát 25 év alatt nem kell adót fizetniük a munkavállaló fiataloknak” – mondta Varga Mihály. A kormány egyébként 2016 óta folyamatosan csökkenti a munkaadók közterheit, emellett folyamatosan alacsony szinten tartja a személyi jövedelemadó mértékét, ami már jó ideje az egyik legalacsonyabb az európai unióban.

A címlapfotó illusztráció.