×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Már ezren jutottak környezetbarát autóhoz, jöhet az újabb támogatás

 

Újabb állami pályázat indulhat környezetbarát elektromos járművek vásárlására. A támogatásra magánszemélyek és cégek is jelentkezhetnek majd. Először tavaly májusban volt hasonló lehetőség: akkor alig két nap alatt kimerült a hatmilliárd forintos keret. Az ezredik támogatott zöldautót ma adták át Budapesten – hangzott el az M1 Híradójában.


Tavaly májusban írták ki azt a pályázatot, amelynek segítségével elektromos autóra vagy robogóra lehetett pályázni. Annyira népszerű volt a lehetőség, hogy másfél nap alatt elfogyott az erre szánt hatmilliárd forintos keretösszeg.

2053 jármű vásárlására nyújtottak be 1712 darab kérelmet.

„A családi nagyberuházás keretében befektetett forintjaik persze meg is térülnek, hiszen egy ilyen kocsinak a fenntartása az sokkal kevesebbe kerül, mint egy dízel- vagy benzines autóé és nagy öröm, hogy ők vehetik át a tavalyi program keretében az ezredik elektromos gépjárművet, de a korábbi támogatási konstrukciók, támogatási programoknak a segítségével már korábban is több ezer vásárlónak nyújthattunk segítséget” – fogalmazott Schanda Tamás, az a Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

A kormányszóvivő arról beszélt, hogy

ez a pályázat is segít elérni a 2050-re kitűzött klímasemlegességi célt.

„Ennek érdekében, hogy minél zöldebb környezet vegyen minket körül, minél kisebb legyen a gazdaságnak, illetve az egyéni terhelésnek a jelentősége, a kormány a klíma- és a természetvédelmi akcióterv keretében több fronton is igyekszik zöldíteni a környezetet és a magyar gazdaságot, ennek része az elektromobilitás” – jelentette ki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Mivel a már lezárult pályázat nagyon népszerű volt, a kormány azt tervezi, hogy hamarosan újabb programot hirdetnek az elektromos gépjárművek vásárlásának támogatására – magánszemélyek és cégek számára is.