×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy Magyarország klímasemlegessé váljon

 

Átadták az ország első mobil hidrogén-töltőállomását. A tervek szerint idővel egy teljes hidrogéntöltő-hálózat is kiépül majd. Az év végétől hidrogén üzemanyagcellás buszt is gyártanak egy hazai üzemben. Ez mind-mind segíthet, hogy legkésőbb 2050-re Magyarország klímasemleges legyen – közölte az M1 Híradója.


Gazdaságtörténelmi pillanat: az innovációs és technológiai miniszter hidrogént tankol egy emelőtargoncába, majd pedig egy személygépkocsiba. Átadták ugyanis Magyarország első mobil hidrogéntöltő állomását a Linde Gáz Magyarország Zrt. telephelyén.

Palkocsics László azt mondta: a hidrogéntöltő-állomás átadásával egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz a célhoz, hogy Magyarország 2050-ig klímasemlegessé váljon. A miniszter kiemelte:

a hidrogénnek számtalan előnye van.

„Bárhol előállítható, klímasemlegesen állítható elő, és az iparfejlesztési céljainkat is megfelelően szolgálja. Ha megnézzük a hidrogén jelentőségét, akkor egy sor területet ki lehet emelni. Nyilvánvalóan ezekből lesz több is az elkövetkezendő időszakban. A hidrogén, mint ipari hajtó tüzelőanyagnak a jelentőségét azt hiszem, nem lehet elegendően kiemelni” – fogalmazott a miniszter.

Forradalmasíthatja a közlekedést, 2025-ben a hidrogénnel működő kamionok, illetve buszok már olcsóbbak lehetnek,

mint az elektromos meghajtásúak. De talán még ennél is nagyobb jelentőségű az áramtárolási képessége.

Az országban megtermelt fölös áramot ugyanis nem lehet tárolni, de az áramból előállított hidrogént igen. Ami később bármikor felhasználható úgy, hogy ismét energiává alakítják át.

A Linde Gáz vezérigazgatója, Hegedüs Ákos mérföldkőnek nevezte a speciális töltőállomás átadását.

„Gyakorlatilag ez az úgynevezett teszt hidrogéntöltő állomás történelmi jelentőségű, nem volt Magyarországon még ilyen. Most első körben itt teherautót, buszt és autókat is lehet tölteni. Igazából első körben a járműgyártóknak és a forgalmazóknak van lehetősége tesztelni a technológiájukat” – jelentette ki.

A hidrogén minél szélesebb felhasználása érdekében a kormány a jövő héten tárgyalja és várhatóan elfogadja az úgynevezett hidrogénstratégiát. Ennek egyik eleme lesz a hidrogéntöltő-hálózat kiépítése. A tervek szerint 2030-ig legalább 20-at adnak át majd belőle.