Eddig 167 ezer munkavállalón segített az ágazati bértámogatás

 

A kormányzati segítség 167 ezer ember állásának megtartásában segíthetett, ennyi dolgozóra vették ugyanis igénybe a munkaadók a bértámogatást, összesen 72 milliárd forint értékben. A tavalyi visszaesés után ismét több mint 4,5 millió magyar embernek van munkája, és a legutóbbi ismert, 4,5 százalékos munkanélküliségi ráta az egyik legalacsonyabb Európában – ismertette Bodó Sándor, az ITM államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.

 

Sikeres bértámogatási programot tudhat maga mögött a magyar kormány. Bodó Sándor, az Információs és Technológiai Minisztérium államtitkára többek között arról is beszélt az M1 Ma reggel című műsorában, hogy milyen nehéz időszakot kellett átvészelniük szektoroknak a járványban.

Hozzátette, hogy nagyon sok üzlet a napi forgalmát nem tudta a megszokott módon bonyolítani, ezért volt szükséges, hogy a különféle ágazatok bértámogatást kapjanak.

Eddig 167 ezer munkavállalón segített az ágazati bértámogatás, ami a költségvetésben 72 milliárd forintot tesz ki. Az ágazati bértámogatásra jogosultak április 30-ig igényelhetik a bérek 50 százalékát fedező támogatást.

A bértámogatás igénylésének két fontos feltétele van. Az egyik, hogy folyamodni kell a támogatásért, a másik pedig az, hogy a kérelem mellé be kell csatolni a munkavállaló munkaszerződését, mert a minisztérium ez alapján tudja megítélni az összeget.

A foglalkoztatási főosztályokon, az úgynevezett munkaügyi központokban lehet igényelni a támogatást, és azt követően a munkaszerződés alapján megtörténik a finanszírozás kiutalása

– hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

 

Kiemelte, hogy a vendéglátói szakma jelezte, hogy a teraszok nyitása kihívást jelent a szektor számára, ugyanis néhány napon belül felkészült kollégákat nagy számban kell munkába állítani.

Bíznak abban, hogy a nyitásnak nem lesznek munkaerőpiaci akadályai – tette hozzá, jelezve, hogy számításaik szerint csaknem hétszáz vendéglátóipari vezető, ötezer pincér és felszolgáló, illetve ezer cukrász áll készenlétben.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy negyvenezren tértek haza külföldről, akik közül sokan lendületes tudásukkal itthon is megtalálhatják számításaikat.

A közkedvelt magyarországi kirándulóhelyek, főleg a tavak környékén óriási kihívás elé néznek szintén, hiszen a turizmus beindulásával várhatóan igen nagy számú vendég érkezésére számíthatnak, főként belföldről

– vélekedett Bodó Sándor.

A külföldi vendégek elmaradása miatt egyelőre Budapest helyzete turisztikai szempontból kevésbé kedvező, ezért fontos, hogy a hazai utazók a fővárost is tekintsék célpontnak, ahogy arra a szakmai szervezetek is felhívták a figyelmet – fűzte hozzá.

A címlapfotó illusztráció.