Megmutatjuk, ahogy csúcsra tör Magyarország aranytartaléka

 

Április 7-én jelentette be a Magyar Nemzeti Bank, hogy folytatva a 2018-ban megkezdett folyamatot, háromszorosára, 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte hazánk aranytartalékát. A régióban már nálunk a legmagasabb az egy főre jutó aranytartalék, a nemzetközi rangsorban is jelentősen előrelépett Magyarország. A vásárlás az arany stabilitációs szerepe miatt a jelenlegi bizonytalan világgazdasági időszakban különösen hasznos lehet hazánk számára.

Az aranytartalék állományának növelése gazdaságtörténeti szempontból is jelentős lépésnek tekinthető. A Magyar Nemzeti Banknak 1924-es alapítása óta volt aranytartaléka, a mennyiség azonban ingadozott az évtizedek alatt.

A rendszerváltás idején, 1989 és 1992 között az akkori jegybanki vezetők döntése nyomán minimális, mintegy 3,1 tonnás szintre csökkentették az aranytartalék mennyiségét. Ezt követően két és fél évtizedig nem is változott Magyarország aranytartalékának mennyisége.


Ezért volt nagy jelentőségű, amikor a Magyar Nemzeti Bank 2018-ban megtízszerezte az ország aranytartalékát 3,1 tonnáról 31,5 tonnára – 32 év után vásárolt ekkor újra aranyat az MNB. Ráadásul 2018 óta az aranytartalékot fizikai formában is hazaszállították, már Magyarországon tárolják egy magas biztonsági besorolású épületben.

A hosszú távú nemzet- és gazdaságstratégiai célokat szem előtt tartva, a 2018-ban megkezdett folyamatot vitte tovább a mostani vásárlás, amivel Magyarország a nemzetközi rangsor középmezőnyéből annak felső harmadába lépett elő. Az infografikánkon is látható, hogy a kelet-közép-európai régióban az egy főre jutó aranytartalék tekintetében már vezetünk.

A vásárlás hatására a regionális hatodik helyről az elsőre léptünk előre. Ma már 0,31 uncia, azaz nagyjából 9 gramm aranytartalék jut minden magyar emberre.

Az összesített mennyiség alapján is jól állunk a régióban, már csak a Magyarországnál népesebb Lengyelországnak és Romániának vannak nagyobb aranytartalékai. Világszinten pedig a rangsorban az 56. helyről a 36. helyre ugrott előre hazánk a mostani vásárlással.

Ide kattintva nyithatja meg a képet (Forrás: hirado.hu)

Az arany a történelem során különböző funkciókat töltött be a pénzügyi rendszerekben, napjainkban az aranytartalékot rövidtávú befektetési és/vagy hosszútávú stabilitási célból tartják az országok jegybankjai.

Az elmúlt évek folyamatai miatt számos ország döntött amellett, hogy növeli az aranytartalékát. Az arany minden gazdasági környezetben hozzájárul az országokkal szembeni bizalom erősítéséhez, de a mostani, koronavírus-járvány miatti bizonytalan időszakban kiemelt szerepe lehet. A hasonló geopolitikai válságok során mindig stabilizációs szerepet töltött be az arany a történelem során. Ezt a növekvő kereslet is jól mutatja, a 2018-as szintről két év alatt nagyjából másfélszeresére nőtt az arany unciánkénti ára.

A címlapfotó illusztráció.