Agrárinnovációk, formabontó ötletek a mezőgazdaságban – Folytatódik a NAK Techlab

 

Harmadik alkalommal indít egyetemi ötletversenyt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az inkubációs program célja a mezőgazdaságban kiaknázatlan lehetőségek feltárása, valamint az agrárium vonzóbbá tétele a fiatalok számára.

Agrárinnovációk, formabontó ötletek a mezőgazdaságban – ezekre vár megoldásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara NAK TechLab egyetemi ötletversenye. Az inkubációs program fő célja a mezőgazdaságban használható, új lehetőségek feltárása, valamint az agrárium népszerűsítése a fiatalok számára.

A versenyre innovatív ötletekkel vagy prototípusokkal lehet jelentkezni, április 11-ig.

Immár három éve olyan ötleteket várnak, amelyek megvalósításával a mezőgazdaságot hatékonyabbá lehet tenni – mondta Holán Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöki kabinetfőnöke az M1 Magyar gazda című műsorában.

Hozzátette, az ötletversenyre két–négy fős csapatok jelentkezését várják. Korai fázisú ötletekkel, illetve érettebb fázisú prototípusokkal lehet jelentkezni. Ezt követi egy online agrárgazdasági, illetve üzletfejlesztési mentorálás, majd május 11-én egy szakmai zsűri előtt mutatják be a versenyzők a projektjeiket.

A döntőbe jutott csapatok egyedi, személyre szabott segítséget kapnak annak érdekében, hogy az ötletből egy piacra bevezetett termék vagy szolgáltatás lehessen a jövőben.

Azon dolgozunk, hogy ezek az ötletek ne csak tervezőasztalon maradjanak, hanem működőképes termékeket, szolgáltatásokat tudjanak előállítani. Ennek az egyik alapvető része a mentorálás, ha egy ilyen kis csapatnak akár üzletfejlesztési, termékfejlesztési, marketing-, sales területen van szüksége segítségre, akkor mi ott vagyunk, és meg tudjuk ezt nekik adni” – mondta Jónás László, a Design Terminál szakmai vezetője.

Hozzátette, ezek az események tökéletesen alkalmasak arra, hogy különböző területek, közgazdászok, mérnökök, dizájnerek megismerhessék az agráriumot. Egy ilyen ötletverseny célja, hogy minél többen észrevegyék, a magyar agrárium fejlesztésében komoly potenciál van – tette hozzá. Kiemelte, abban bíznak, ezek a megszülető ötletek később sikeres példák lehetnek az egyetemistáknak, hogy ők is ezen a területen kezdjenek el fejleszteni.

A Grinsect csapata 2019-ben második helyezést ért el a versenyen.

A fiatalok  azóta felépítették hazánk első rovartenyésztő üzemét, ahol szerves melléktermékekből állatok takarmányozására állítanak elő rovarfehérjét.

A verseny után nagyjából fél, háromnegyed évvel sikerült megtalálnunk egy olyan területet, ahol megszerezhettük az első üzemi tapasztalatainkat, és kialakíthattuk az első rovartenyésztő üzemet Magyarországon” – mondta Könyves Nikolett, a Grinsect marketingvezetője. Hozzátette, a most kapott befektetésnek köszönhetően elindulhatnak a „nagybetűs” vállalkozói úton.

Noszály Bettina egy innovatív gombaszedő robot tervezésével a tavalyi ötletverseny különdíjasa lett. A robot a kézi gombaszedés folyamatát automatizálná.

Jelenleg egy hazai tulajdonú üzemben, Kelet-Közép Európa legnagyobb gombaipari vállalatánál folytatja a fejlesztést.

A NAK TechLab egyetemi ötletversenyére az elmúlt két évben tíz felsőoktatási intézményből, mintegy kétszáz hallgató jelentkezett, akik több mint 60 százalékban nem agrár területről érkeztek. A verseny szervezői szerint ez jól mutatja, hogy az agrárium modernizációjában minden szak- és tudományterület számára komoly potenciál rejlik.

A címlapfotó illusztráció.