Ötször annyian pályáztak tavaly kutatási-fejlesztési forrásokra, mint korábban

 

Minden eddiginél nagyobb támogatásra lehet hamarosan pályázni a kutatási-fejlesztési és az innovációs ágazatban Európa-szerte. Ezeknek a területeknek a támogatása kiemelt kormányzati cél. Egyébként is fontos terület volt, de most a járványhelyzetben, illetve utána a gazdaság újraindításának egyik legfontosabb motorja – hangzott el az M1 Híradójában.


A pandémia legnagyobb kérdése a bizalom volt, amelyet meg kellett erősíteni a partnereinkben – mondta Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.


Hozzátette:

előleg formájában 47 milliárd forintot fizettek ki a partnerek számára, hogy megmaradjon a bizalom és a pénzügyi biztonság a kutatási-fejlesztési folyamatokban.

Másrészt a pandémia miatt, aki a fizikai kontaktusok elkerülése miatt el szerette volna tolni a pályázat határidejét, az megtehette. A tartalmi befejezéshez ragaszkodtak, az időbeli mellékes volt ebben az esetben.

Úgy fogalmazott, a magyar emberek tudásával, kreativitásával sosem volt baj,  kérdés, hogy ezt a kreativitást képesek vagyunk-e pénzre, társadalmi haszonra fordítani, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megszületése ezt a folyamatot erősítette meg elképesztően. „Ötször annyian pályáztak tavaly, mint néhány évvel ezelőtt” – ismertette.

Valami újba kezdeni mindig kockázat, hogy ehhez biztosítva legyen tőke, az az állam kiemelt célja és feladata

Birkner Zoltán szerint.

A következő hét évben jelentős forrásokat biztosít az Európai Unió, de a magyar állam, különösen pedig az ITM és a Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is 2021-ben tovább emelte a kutatás, fejlesztés és innováció hazai forrását. A tavalyi 145 milliárdhoz képest idén 182 milliárd forint keretösszegre lehet majd pályázni.

A kutatási forrásokat tulajdonképpen négy területen lehetett felhasználni. Ez a négy terület az ipar és digitalizáció, a biztonságos társadalom és környezet, az egészség, a család. Brüsszel ezen tematikus gondolkodásmódjára állt át Magyarország is a források lehívásához.

A címlapfotó illusztráció.