Európában nem számítanak drágának a pesti albérletárak

 

Budapesten átlagosan 150 ezer, Bécsben 330 ezer forint egy átlagos lakás bérleti díja. Budapesten a belső kerületekben egy kisméretű, egy hálószobás lakás havi bérleti díja átlagosan 150 ezer forint, míg Bécsben egy ekkora lakás bérléséért már átlagosan 330 ezer forintnak megfelelő eurót kell fizetni – közölte az Otthon Centrum pénteken az MTI-vel.

Közép-Európa fővárosai közül Bécsben a legdrágább lakást bérelni, a rangsorban a második helyen Prága áll, ahol több mint 262 ezer forintnak megfelelő cseh korona a belvárosi, egy hálószobás lakás átlagos bérleti díja. A térség harmadik legdrágább városa Varsó, ahol egy hasonló paraméterű lakásért átlagosan 240 100 forintnak megfelelő zlotyt kell havonta fizetni.

Hozzátették, hogy a környező fővárosokban is magasabb az albérletek átlagára mint Budapesten: Ljubljanában egy belvárosi, egy hálós lakásért havonta 42 százalékkal, Pozsonyban pedig 50 százalékkal több albérleti díjat kérnek a magyar fővárosban mért albérleti árnál, előbbinél 221 ezer, utóbbinál 235 ezer forintnak megfelelő eurót kell fizetni.


Nyugat felé haladva (forintban számolva) nőnek a havi bérleti díjak: Milánóban például havonta 412 ezer forint, Münchenben 480 ezer forint az összehasonlítás alapjául szolgáló lakás bérleti díja. Kelet felé azonban a magyar fővárosban mért árnál olcsóbban lehet albérlethez jutni, példaként említették, hogy a román fővárosban 6,7 százalékkal kedvezőbb, átlagosan 145 ezer forintnak megfelelő lej a belvárosi bérleti díj.

A közleményben Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az átlagkeresetekkel összevetve már nem feltétlenül tűnik olcsónak a fővárosi lakhatás: Ljubljanában az átlagfizetés a budapesti másfélszerese, míg Pozsonyban 40 százalékkal magasabb.

Bécsben sem okoz gondot a budapesti albérleti díj dupláját kifizetni, mivel az átlagbér 175 százalékkal magasabb, mint Budapesten. Bukarestben a bérek színvonala a magyar fővárosban elérhető átlagos jövedelemhez képest 12 százalékkal alacsonyabb, de a bérleti díjak között csak 6,7 százalék a különbség - tette hozzá a szakértő.

A címlapfotó illusztráció.