A méhek védelméért ifjúsági program indult

 

A méhek drasztikus pusztulását lehet látni a világ egyes részein, pedig méhek nélkül nincs növénytermesztés. Az Egyesült Államokban 25 évvel ezelőtt mintegy 15 millió méhcsalád dolgozott, mára ez a szám nagyjából a négymilliót éri el. Az Európai Unióban hazánk a méhek védelmében élen jár, és újabb programokkal népszerűsíti a magyar mézet.

A programunk célja az, hogy népszerűsítsük a magyar termelői mézet, orientáljuk a fogyasztókat afelé, hogy beépítsék a mindennapjaikba a méz fogyasztását, nemcsak betegségek megelőzésére, illetve kezelésére, hanem akár a mindennapokban a kávéfogyasztásukban is – mondta Páprádi Bíborka, a termelői magyar méz képviselője a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Másik ilyen fő célunk, hogy megismertessük a beporzók védelmének fontosságát


– tette hozzá.

Ezeket az ismereteket három platformon, a Facebookon, Instagramon és YouTube-on juttatják el a fiatalok felé.

Az ifjúsági programban is a méhek pusztulására hívjuk fel a figyelmet. A méhek az egyik legfontosabb beporzók, nélkülük nem lenne zöldség- és gyümölcstermés, vagyis emberiség sem, huzamosabb idő után. Még tehetünk a méhek védelméért, uniós szinten már elkezdődött a munka a méhekért – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

„Uniós szinten megtörtént a nagy áttörés – a közös agrárpolitikában külön fejezet szól a méhekről –, az unió több vonalon támogatja az ágazatot” – fogalmazott mondta Bross Péter.

A méhészek támogatása megnövekedett, és az Európai Unió elindította azt a folyamatot, amely a Farmtól az asztalig programnevet kapta. Az unió promóciós programokkal hívja fel a lakosság figyelmét arra, hogy az Európai Unióban megtermelt élelmiszert fogyasszon.

Ez a méhészeknek azért fontos, mert mi állítjuk elő az Európai Unió mézkészletének, méztermésének 10 százalékát, a hazánkban megtermelt méznek körülbelül a kétharmadát unión belül értékesítjük

– magyarázta az OMME elnöke.

Az Európai Unió elfogadta a Green Deal programot, amely kimondja, hogy csökkenteni kell a környezetbe kijutó káros anyagok és a vegyszerek mennyiségét. Ezenfelül kimondja, hogy növelni kell az ökológiai területek nagyságát, ahol az eredeti környezetben élő növények, az állatfaunák zavartalanul élhetnek.

Az egész agrártámogatási rendszer az irányba kezd elmozdulni, melynek nem elsődleges célja a gazdaságosság, hanem a fenntarthatóság” – fogalmazott Bross Péter.

Lakossági szinten mi is tehetünk a beporzókért, méhhotelekkel, méhlegelők kialakításával, illetve a magyar termelői méz fogyasztásával.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

A címlapfotó illusztráció.