A munkavállalók elhelyezkedését segíti egy most indult program

 

Több tízezer tartósan állástalan munkavállaló elhelyezkedését segíti egy most indított program. Azok a munkaadók, akik hosszabb ideje munkanélkül lévő embereket foglalkoztatnak, jelentős bértámogatást kapnak. Az újra munkát vállalók pedig a fizetésük mellett pluszpénzhez is hozzájuthatnak, és jelentősen növelheti a foglalkoztatottak számát egy hamarosan induló óriásberuházás is: Hajdúnánás közelében MotoGP-pálya épül fel – derült ki az M1 Híradójában.


A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, Bodó Sándor elmondta: március 1-től elindult az a program, amely kifejezetten a halmozottan hátrányos helyzetű munkavállalóknak segít az álláskeresésben. Egyrészt úgy, hogy a munkaadóknak bértámogatást nyújtanak, másrészt a munkavállalóknak pluszjuttatást kínálnak.


A munkavállaló hat hónapra a munkabér 30 százalékát pluszjuttatásként megkapja. Ez körülbelül 50 ezer forint bértámogatás. A munkaadók is támogatásra számíthatnak. Esetükben négy hónapon keresztül a munkabér 50 százalékát tudjuk biztosítani” – részletezte Bodó Sándor.

Az államtitkár szerint

ha beválik a program, akár több tízezer tartósan munkanélküli tud elhelyezkedni. Ezt segíti egy nagy beruházás is, ami hamarosan elindul.

A munkanélküliségtől leginkább sújtott északkeleti, illetve a keleti országrészben hozhat jelentős számú munkahelyet a magyarországi MotoGP-pálya, ami Hajdúnánás közelében épül meg.

A leendő MotoGP-pálya helyszíne Hajdúnánás határában (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A most még részben művelés alatt álló 500 hektárnyi területen, ha minden a tervek szerint halad, akkor 2023-tól tíz éven át már világbajnoki futamokat rendeznek. Legalábbis erről állapodott meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium a MotoGP jogtulajdonosával, a Dorna Sportsszal.

Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője szerint a versenypálya felépítése,

majd a versenyek az egész világ érdeklődését felkelthetik Magyarország iránt.

A versenypálya 4,4 kilométer hosszú lesz, a lelátókon akár 32 ezer ember is szurkolhat majd a motorosoknak. A fejlesztés részeként 25 ezer parkolóhelyet is kialakítanak, de lesz gokart- és flat track versenypálya is.

A címlapfotó illusztráció.