×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiemelkedően teljesített Magyarország 2020 utolsó negyedévében

 

Óriási meglepetést okozott a magyar gazdaság teljesítménye 2020. utolsó negyedévében. A hazai és külföldi szigorítások ellenére a GDP 1,1 százalékkal bővült negyedéves összevetésben a tavalyi utolsó három hónapban. Elemzők 0,4 százalékos csökkenést vártak a november közepétől az életben lévő korlátozások miatt – hangzott el az M1 Summa című magazinműsorában.


A nyers adatok alapján mindössze 3,7 százalékkal, a kiigazított számok szerint 4,3 százalékkal maradt el a gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az elemzői prognózis erre vonatkozóan 5,5 százalék volt.

A negyedéves, 1,1 százalékos bővülés egyben azt is jelenti, hogy hazánk elkerülte az újabb visszaesést, azaz a W alakú válsággörbét.

Szakálli István Lóránd vezető közgazdász elmondta, negyedéves szinten egy 1,1 százalékos növekedés volt Magyarországon, míg az unióban átlagban egy 0,4 százalékos visszaesés. Ez az adat azt mutatja, hogy a gazdaságpolitikának sikerült optimalizálnia a társadalmi, egészségügyi és gazdasági szempontokat.

Az eddig közölt Eurostat-adatok szerint negyedéves alapon a tavalyi utolsó három hónapban 16 EU-s ország tudott valamilyen mértékű növekedést felmutatni.

A legtöbb ország GDP-növekedése azonban 0,1-0,6 százalék közötti volt ebben az időszakban.

A magyar 1,1 százalékos növekedésnél mindössze négy ország növekedése volt nagyobb. Franciaország, Olaszország vagy épp Ausztria GDP-je pedig zsugorodott az utolsó negyedévben.

„A negyedik negyedéves GDP adat megjelenésével az is kiderült, hogy 2020-ban a GDP mértéke 5,1 százalékkal maradt el az előző évitől. Ez ugyancsak kedvezőbb az uniós átlagnál” – emelte ki kommentárjában Varga Mihály, pénzügyminiszter.

„Az uniós átlag ennél nagyobb, 6,4 százalék volt. Ezzel olyan országokat előztünk meg, mint Ausztria, Belgium, Franciaország, Olaszország vagy éppen Csehország” – tette hozzá.

Sebestyén Géza közgazdász az 5,1 százalékos GDP-csökkenés kapcsán azt hangsúlyozza,

hogy az előző válság idején a visszaesés mértéke jóval nagyobb, közel hét százalékos volt.

Akkor nemzetközi összevetésben sokkal súlyosabban érintette a krízis hazánkat.

„A mostani válság világszinten sokkal durvább hatásokkal bírt, mint a 2008-2009-es. Tehát ez egy sokkal mélyebb válság nemzetközileg, és ebből a magyar gazdaság egy kisebb, egy jelentősen, szignifikánsan kisebb visszaeséssel tudott visszajönni. Ez egyrészt egy csodálatos hír és azt gondolom, hogy mutatja azt, hogy azok az intézkedések, amik itt a gazdaság megmentésével, támogatásával, munkahelymegtartásával kapcsolatosak voltak, azok ténylegesen működtek” – jelentette ki

Ráadásul a tavalyi negyedik negyedéves teljesítmény pozitívan hathat 2021 egészére is.

„Decemberi előrejelzésünkben 4,2 százalékos növekedésre számítottunk. Ehhez képest majd új előrejelzést márciusban, a részletes adatok megjelenése után adunk ki. Hogyha január végén beszélgettünk volna, amikor meghosszabbították a korlátozásokat, akkor azt mondtam volna, hogy ennél a 4,2 százalékos növekedésnél a korlátozások miatt kisebb bővülésre számítunk. De most így, a kedvező negyedik negyedéves adat miatt,  azt mutatja sok ágazat már újraindult, működik, talán azt is mondanám, hogy valamivel jobb lehet ennél a növekedés” – mondta Regős Gábor makrogazdasági üzletágvezető.

A kormány várakozásai szerint idén négy–öt százalék közötti mértékben bővülhet a gazdaság. Több elemző szerint is ugyanakkor egyre nagyobb a realitása egy ennél nagyobb mértékű növekedésnek.

A címlapfotó illusztráció.