×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A startupokat és a kkv-kat is sikeresen támogatták a járvány alatt

 

A koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére a tavalyi volt a Hiventures Zrt. eddigi legsikeresebb éve – jelentette ki Katona Bence, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB-) csoporthoz tartozó kockázatitőke-társaság vezérigazgatója.

A Magyar Nemzetnek elmondta: fennállásának négy éve alatt az állami tulajdonú cég különleges piaci pályaívet járt be. „A 2017-es induláskor még csak a hazai startupok rendszerének és működésének erősítését és felgyorsítását tűztük ki célul, mára pedig már

a teljes magyar vállalkozói szférát támogatjuk, tőkefinanszírozást biztosítunk az ötletfázistól egészen a nagyvállalati beruházásokig.

(...) A Hiventures Zrt. mára Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb és legaktívabb kockázatitőke-alap kezelője lett” – hangoztatta a vezérigazgató.

Katona Bence beszámolt arról, hogy a járvány okozta nehézségek ellenére a Hiventures Zrt. tavaly mindenkori kihelyezési rekordot ért el, ráadásul a megközelítőleg 14 milliárd forint értékű befektetett tőke a magyar gazdaság nagyon széles rétegét érintette.

Ismertette, hogy tavalyelőtt a cég elindította a hagyományos kis- és közepes vállalkozásokat megszólító KKVPRO üzletágát, tavaly pedig a nagyvállalati szektorra fókuszáló InvestPrót vezették be.

Jelenleg 38 milliárd forint kihelyezett összeggel 350 céget finanszíroznak, amelyek közül 2020-ban sok növekedett.

A KKVPRO üzletágban tőkefinanszírozással jellemzően generációváltásból adódó problémákat kezelnek, amelyek célja a vállalkozások magyar tulajdonban tartása. Az InvestPro finanszírozási megoldásainak pedig elsősorban a gazdaság újraindításában és fellendítésében szánnak fontos szerepet.

Katona Bence arról is beszélt, hogy a járvány miatt

tavaly elindították a Startup, illetve a KKV mentőcsomagjaikat, és ezek „egyfelől segítettek a magyar vállalkozásoknak elkerülni a csődöt, másfelől megóvták a korábban jól működő, de átmenetileg nehéz helyzetbe került gazdasági társaságokat attól, hogy külföldi tulajdonba kerüljenek”.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt időszakban e formában több mint ötven vállalkozásnak 3,5 milliárd forintot is meghaladó, mentőjellegű tőkebefektetést nyújtottak.

A járvány miatt speciális likviditási és tőketámogatási programot is indítottak, és ha szükséges, készen állnak arra, hogy ötvenmilliárd forint keretösszegig állami támogatási elemeket is tartalmazó forrást biztosítsanak olyan, nemzetgazdaságilag fontos vállalatoknak, amelyek körül elfogytak a kihasználható piaci lehetőségek.

A címlapfotó illusztráció.