A hitelminősítők is elismerik a magyar válságkezelés hatékonyságát

 

A két nagy hitelminősítő a válság ellenére is befektetésre ajánlott kategóriában tartotta Magyarországot, ez azt jelzi, hogy nemcsak a befektetők, hanem a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban – írta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán megjelent bejegyzésében szombaton.

Hozzátette: a Standard & Poor’s (S&P) és a Fitch jelentésükben elismerik a magyar válságkezelés hatékonyságát, a kedvező adósságszerkezetet és a megfelelő forrásbevonási lehetőségeket.

A péntek éjjeli bejelentés szerint változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország államadós-osztályzatát a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s.


A két nemzetközi hitelminősítő egyaránt befektetési ajánlású, BBB szintű besorolással tartja nyilván a hosszú futamú szuverén magyar forint- és devizaadósságot.

✅ A két nagy hitelminősítő, a Standard&Poor’s és a Fitch a válság ellenére is befektetésre ajánlott kategóriában...

Közzétette: Varga Mihály – 2021. február 12., péntek

Az S&P a rövid lejáratú magyar adósságkötelezettségekre külön A-2 minősítést tart érvényben.

A Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítő részlege (S&P Global Ratings) a péntek éjjel Londonban bejelentett megerősítési döntés részletes kifejtésében kiemelte: várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 4,6 százalékkal növekszik.

Az S&P közölte: becslése szerint a magyar gazdaság teljesítménye tavaly a koronavírus-járvány okozta válság miatt 6,3 százalékkal csökkent reálértéken.

A Fitch Ratings valamivel derűlátóbb előrejelzése szerint a magyar GDP-érték az idén 4,9 százalékkal bővül.