×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Így állhat talpra a hazai turizmus

 

A turizmus egy éven belül elérheti a válság előtti szintet, de ez a külföldi beutazások újraindulásától is függ a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint.

Az M1 Ma reggel című adásában idézték Guller Zoltánt, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatóját, aki úgy fogalmazott nemrégiben, hogy az utazási szektor legszörnyűbb éve van mögöttünk. Guller szerint a sok szempontból tragikus év után mindent újra kell tervezni.

Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese a műsorban bizakodásának adott hangot, hogy a járványügyi lazításokat követően a hazai turizmus gyorsan helyreállhat.

A tavalyi évről elmondta, hogy a járványhelyzet ellenére kiválóan teljesített a belföldi turizmus.

A három nyári hónapban mintegy 12 millió vendégéjszakát töltöttek el főleg hazai vendégek a belföldi szálláshelyeken, ami történelmi rekordot jelent.

Éves szinten a belföldi turizmus a 2019-es csúcsévének 80 százalékát érte el tavaly. Tavaly Budapest után a fürdővárosok végeztek az élen.

Az MTÜ azzal számol, hogy a turizmus egy éven belül elérheti a válság előtti szintjét, de ez a külföldi beutazások újraindulásától is függ.

A nemzetközi vendégforgalomnál lassabb és hosszabb lesz a kilábalás folyamata, sok függ az európai szabályozástól és járványügyi helyzettől.

A tavaly elindított Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központról elmondta, hogy az segítséget jelentett a szálláshelyeknek, hogy visszakapják a kormánytól a regisztrált éjszakák ellenértékét a novemberben bevezetett korlátozások után.

Könnyid László elmondta, hogy a fejlesztések a válság alatt is folytatódtak, sőt inkább emelkedtek, amely az ország versenyképességet növeli. Vidéken 35 új szálloda épül, 14 ezer magánszálláshely, 700 panzió és 114 strand újul meg – hangzott el az adásban.

A címlapfotó illusztráció.