Ismét megjelent a madárinfluenza Magyarországon

 

Két megyében ismét megjelent a madárinfluenza Magyarországon. A H5N8 madárinfluenza vírusa emberre nem veszélyes. A baromfiknál azonban a betegség nem gyógyítható, és vakcina sincs ellene, így a védekezés egyetlen módja a megelőzés. Az országos főllatorvos ezért a vírus európai megjelenésekor azonnal meghozta a szükséges intézkedéseket.

A vizsgálatok elsőként három Komárom-Esztergom megyei pulykatartó telepen mutatták ki a H5N8 kórokozó jelenlétét. Az állategészségügyi hatóságok az érintett állományokat felszámolták, valamint elrendelték a védelmi és megfigyelési körzet felállítását, hogy a fertőzés ne terjedhessen tovább.

A másik érintett térség Bács-Kiskun megye, az ország egyik legsűrűbb baromfitartó régiója. Itt Kerekegyházán ütötte fel a fejét a fertőzés egy tojótyúktartó telepen – mondta Csobor Attila, a Baromfi Termék Tanács Igazgatója az M1 Magyar gazda című műsorában.

A fertőzésnek gazdasági következményei vannak, az érintett területeken exporttilalom lépett érvénybe.

Az említett térségben valamennyi kereskedelmi partner korlátozást vezetett be, egyesek nemcsak az adott térségre, hanem az egész országra – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos.

A januári magyarországi eseteket okozó vírustörzs a vadmadarak vonulása miatt Európában már ősszel megjelent. Több uniós tagállamban tört ki madárinfluenza-járvány.

„Különböző patogenitású vírustörzsek léteznek, vannak olyanok is, amelyek alacsony patogenitásúak, ezek főleg a délebbi országokban, Olaszországban, Spanyolországban vannak jelen. A Magyarországon megjelent vírustörzs a vadmadarakkal érkezett vissza Európába.

Egyébként ez a vírustörzs ugyanaz, ami 2020 elején is jelen volt Magyarországon”

– mondta Bognár Lajos.

A H5N8 madárinfluenza vírusa emberre nem veszélyes. A baromfiknál azonban a betegség nem gyógyítható, és vakcina sincs ellene, így a védekezés egyetlen módja a megelőzés. Az országos főllatorvos ezért a vírus európai megjelenésekor azonnal meghozta a szükséges intézkedéseket.

Novemberben elrendelte a madarak zárt tartását, és ugyanebben a határozatban elrendelte a takarmány és az ivóvíz zárt tartását is.

A baromfitartóknak fel kell készülniük arra, hogy a vonuló vadmadarak miatt a madárinfluenza vírusa rendszeresen megjelenik Európában. Így fontos, hogy állategészségügyi szempontból is korszerűsítsék telepeiket, amiben a kormány segítségére is számíthatnak.

Az Agrárminisztérium részben a sertés-, részben a baromfitartó telepek részére is írt ki olyan támogatási forrásokat, amelyek azt a célt szolgálják, hogy biztonságosabb legyen az állattenyésztés – mondta Csobor Attila.

Az állategészségügyi szakemberek szerint kiemelt figyelmet kell fordítani a biztonsági előírások folyamatos betartására. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fertőtlenítési útmutatót állított össze.

A kiadvány tartalmazza a tisztítás és fertőtlenítés szigorított végrehajtásának helyes sorrendjét, megoldást kínál a földes padlójú ólak kezelésére, valamint a fagypont alatti fertőtlenítésre is.

Az állattartókat a Baromfi Termék Tanács is ellátja információkkal.

A fertőzés terjedésének megelőzése az export miatt is fontos. Az ágazat vezetői szerint a magyar baromfitartók kedvező piaci helyzetbe kerülhetnek, mivel több uniós tagállamban is komoly gondot okoz a betegség.

Ha megteszünk minden tőlünk telhető óvintézkedést, hogy az idei madárvonulásokkal együtt járó megbetegedések számát, mennyiségét csökkentsük, akkor úgy gondolom, a pandémiát követő időszakban a magyar tenyésztők beelőzhetik külföldi vetélytársaikat” – mondta Csobor Attila.

A Nébih honlapján a fertőtlenítési útmutató és minden fontos információ megtalálható a madárinfluenzáról.

A címlapfotó illusztráció.