Újraindítási akcióterv: nullaszázalékos hitellel segítik a vállalkozásokat

 

Tíz évre tízmillió forint erejéig nullaszázalékos hitelt nyújt a kormány azoknak a kis- és középvállalkozásoknak (kk, amelyek a gazdasági újraindítás lehetőségeivel egy kezdő összeg nélkül nem tudnának újraindulni – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén

Orbán Viktor miniszterelnök a gazdasági évnyitón először a gazdaságvédelmi akcióterv mérlegét, majd a gazdaság újraindítási terv három ütemét részletezte. A gazdaságvédelmi akciótervet a kormány lezárta. Ez volt a védekezés, ezután következik a támadás. A 2020-as évekre nagy reményekkel fordult rá az ország. A járvány előtt olyan eredményeket értünk el, amelyeket korábban soha. Az államadósság csökkent, a foglalkoztatottság rekordmagas volt, a jövedelmek növekedtek, csökken a szegénység, a befektetési vonzerőnk szintén magas volt.

Az újraindítási akcióterv első szakaszához tartozik, hogy a kormány egy új hitelkonstrukció bevezetéséről döntött. Ennek az a lényege, hogy 10 évre 10 millió forint erejéig nullaszázalékos hitelt nyújt a kormány azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek a gazdasági újraindítás lehetőségeivel egy kezdő összeg nélkül nem tudnának újraindulni – fogalmazott a kormányfő.


Hozzátette, hogy

a mikrovállalkozásoknak ez a hitel három évig tartó moratóriummal – tehát csak három év után kell majd elkezdeni törleszteni ezt a hitelt – segítséget jelenthet.

A kormányfő szerint nagy gyomrost adott a magyar gazdaságnak a COVID, de egy erős gazdaság nézett farkasszemet a válsággal.

A miniszterelnök felidézte, hogy a gazdaságvédelmi akció során hitelmoratóriummal „50 ezer kkv-nak adtunk segítséget, és 1 millió fölötti háztartásnak adtunk gazdasági segítséget, így 3000 milliárd forint maradt a zsebükben."

– Bértámogatást nyújtottunk és elengedtük a szociális hozzájárulási adót, valamint megfeleztük az iparűzési adót, amit nehéz szívvel el kellett fogadniuk az önkormányzatoknak is – tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy február közepén nemzeti konzultációt indít a kormány az újranyitás kérdéseiről. A kormányfő reményét fejezte ki, hogy húsvét után már szabadabb életet élhetünk, ha addig betartjuk a szabályokat.