Orbán: Tíz évre tízmillió forint erejéig ingyenhitelt kaphatnak a kkv-k

 

Tíz évre tízmillió forint erejéig kapnak hitelt a kis- és középvállalkozások – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó rendezvényén, ahol arról is beszélt, hogy hamarosan újra nemzeti konzultáció indul. A kormányfő szerint húsvét után szabadabb életünk lehet, ha addig tartjuk a szabályokat.

A fórumon a miniszterelnök mellett előadást tartott Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László, az MKIK elnöke.


Parragh László nyitotta az eseményt, majd Varga Mihály pénzügyminiszternek adta át a szót, aki a következőkről beszélt:

  • A vírus nemcsak az elmúlt egy év, hanem a következő hónapok gazdasági lehetőségeit is alapvetően meghatározza.
  • Költségvetési akadálya az emberi életek védelmének és a munkahelyek megőrzésének nem volt és ezután sem lesz.
  • A költségvetés forrásigénye biztosított, az államadósság az uniós átlag alatt maradt, míg a hiány az európai országok szintjén alakult.
  • A gazdaság újraindításának a beruházások támogatása a kulcsa, Magyarország ebben nemzetközi összehasonlításban is kimagaslóan teljesít.
  • A munkahelyek védelmét sikerrel vették a magyar vállalkozások, Magyarországon a 4. legkedvezőbb a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban.
  • Végül néhány fontos kérdés: mikor térhet vissza a magyar gazdaság a növekedési pályára? Melyek a legfőbb feladatok és tanulságok?

A gazdasági akciótervet lezárták

Orbán Viktor miniszterelnök a Gazdasági évnyitó rendezvényén először a gazdaságvédelmi akcióterv mérlegét, majd a gazdaság újraindítási terv három ütemét részletezte.

A gazdaságvédelmi akciótervet lezártuk. Ez volt a védekezés, ezután következik a támadás. A 2020-as évekre nagy reményekkel fordult rá az ország. Korábban olyan eredményeket értünk el, amelyeket korábban nem. Az államadósság csökkent, a foglalkoztatottság rekord magas volt, a jövedelmek növekedtek, csökken a szegénység, a befektetési vonzerőnk magas volt – ismertette az elért eredményeket.

Teljesen új korszakot, a védekezés korszakát nyitotta meg 2020. Egy erős gazdaság nézett ezzel szembe, de gúzsba kötötte a gazdaságot. A válság nehéz pillanataiban is a magyar gazdaság tekintélyes része jól működött, egy másik része is, de egy része teljesen leállt, így a turizmus, a vendéglátás.

Először is hitelmoratóriumot vezetett be a kormány. Ötvenezer kkv-nak adtak segítséget. Összesen háromezermilliárd maradt így a családok és a vállalkozók zsebében,

ezt egyszer ki kell fizetni, de nem most. 284 ezer munkahelyet óvtak meg és több tízezret hoztak létre. A Széchényi-kártya programon keresztül sok munkaadónak adtak segítséget, illetve olcsó hiteleket ajánlottak, amelyet nagy számban fel is vettek. Elsősorban ezek a magyarokat segítették.

A gazdaságban a munka a legfontosabb: ha munka van, akkor minden van. 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint 2019 decemberében, tehát  a védekezés elérte célját, megvédte  a munkahelyeket – hangsúlyozta Orbán Viktor, és hozzátette: 4,5 millió honfitársunk dolgozik és gondoskodik családjáról. Magyarország megtartotta a kiemelkedően jó eredményeit, a munkanélküliség a harmadik legalacsonyabb arányú az unióban. A cseheket szeretnénk utolérni ebben.

A cseh minta követésre méltó

Pénteken érkezik Andrej Babis cseh miniszterelnök, tőle lehet eltanulni a megfelelő módszereket. Magyarországon nem megoldás a segélyek osztogatása, mert attól hirtelen lecsökken a foglalkoztatottság. A munkaalapú gazdaság ösvényén maradtunk. Amikor az első hullámot legyőztük nyár elejére, akkor nemzeti konzultációt indított a kormány. Ez az egyik legfontosabb fegyver, ezzel egyetértési pontokat lehet létre hozni. A politikai hatalom a közös cselekvés képessége. Mi ezt nevezzük hatalomnak. A nyáron tartott konzultációból kiderült, vannak, amiket kibírnak az embereket, vannak, amiket nem bírnak ki – mondta Orbán Viktor. Kibírják,

ha bezárnak az éttermek, kávézók, mozik, de kibírhatatlan lett volna az óvodák, iskolák és munkahelyek bezárása.

Ezért ezeket nem zártuk be.

A jegybank is részt vett a gazdasági válság és járvány elleni küzdelemben, amely összehangolt volt a kormánnyal. A megtakarítások növekedtek, a lakossági hitelek aránya bővült és a beruházások száma a is bővült. Nem időszakos lazításokból és megszorításokból állt a védekezés. Ehelyett felépítettünk együtt egy stabil állapotot. November eleje óta tart ez az állapot, a kérdés, hogy mikor nyithatunk majd. Január elejétől már van vakcina. Ez segít a legtöbbet. Az új gazdasági korszakot a vakcinák beadása nyitja meg. Március elsejéig hosszabbították meg az intézkedéseket – fogalmazott a miniszterelnök.

Nemzeti konzultáció indul a nyitás kérdéséről.

Van vakcina, így van miről beszélni, mert ha van védettség, újra lehet indítani az életet. Nyugati, keleti, orosz, kínai, amerikai és angol vakcinát is használunk. Fontos, hogy elérje célját az oltóanyag.

A lakásépítés áfáját 5 százalékra csökkentették, a pénzügyminiszter kigazdálkodta, ezt a költségvetésben kell majd megoldani. 2022. január elsejétől a 25 év alatti fiatalok szja-mentességet kapnak. A születéstől kezdődően a 25 éves korig bezárólag olyan 25 első évet szeretnének, hogy a fiatalok tanultak, jól neveltek legyenek, értsék a jövőt, és legyen olyan állapotban, hogy 25 éves korban, a fiatal felnőttek korából a fiatal családosok életébe lépjenek át, és meg tudjanak állni a saját lábukon.

Ingyenhitelt kaphatnak a kkv-k​

Tíz évre tízmillió forint erejéig ingyenhitel a kkv-knak, akik kezdőösszeg nélkül nem tudnának megállni a lábukon. Április 3-tól biztosan szabadabb életünk lehet, ha addig tartjuk a szabályokat.

Április elsején indul a második üteme a gazdaság újraindítási tervnek. Enne a részleteit április elsejéig fogja mindenki megtudni, ez a felsőoktatásra fog menni, amelynek egy hatékony felhasználását várjuk – mondta Orbán Viktor.

Július elsejétől jöhet a harmadik ütem. Zöldenergia megteremtésére, körforgásos gazdaságra fognak törekedni. A családvédelemből és migrációból nem enged Magyarország Brüsszelnek, azonban digitalizáltságban és zöldenergiában, körforgásos gazdaságban erős szövetségese lesz az uniónak hazánk.

Fontos szakasz lesz az ország következő tíz évre szóló agrárgazdasági terve. A történelem legnagyobbja lesz majd. Az ENSZ statisztikái szerint

globálisan 42 százalékkal estek vissza a beruházások, Magyarországon viszont 142 százalékkal nőttek.

A bezárt gyárak új telephelyeiket keresik, ahol versenyképesen működtethetők lesznek. Versenyt futunk a külföldi beruházások Magyarországra hozatalában. Beruházásokat és munkahelyeket támogatunk. Nem adónövelést és segélyezést, mint a baloldali gondolkodásmódban – fogalmazott a miniszterelnök.

A nagy beruházások közül a legtöbb Németországból érkezett, legnagyobb értéket kínai cégek, legtöbb munkahelyeket amerikai vállaltok hoztak létre. A magyar gazdaság így próbál letámaszkodni a világgazdaságban. Az autóipar meghatározó a magyar gazdaságban. Elsősorban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezette ezt. A hagyományos meghajtású autókról az elektromossággal hajtott autókra való átalakulásban igyekszünk megtartani jelenlegi pozíciónkat ebben az iparban.

Mindenfajta izoláció ellentétes a magyar emberek és a magyar gazdaság érdekeivel.

Exportálnunk kell, így tudunk nagyobb értéket teremteni. A világ 34. legnagyobb exportőre Magyarország. Lakosságszáma alapján a 94. helyen van, ezért ez fantasztikus eredmény.

Az eddigi gazdasági növekedési adatok szerint 5-6 százalék között lehet a magyar gazdasági növekedés visszaesése 2020-ban, így szép helyet foglalhatunk majd el az európai ranglistán. Javul a relatív pozíciónk, talán a cseheket is megszoríthatjuk.

2010-ben négy szektort jelöltek meg nemzetgazdasági jelentőségűnek. Energiaszektorban 29-ről 59 százalékra nőtt a magyar arány. 57 százalék a bankszektor, a médiaszektorban 56 százalékra emelkedett a magyarok aránya. A bolti kiskereskedelem is fontos a mezőgazdaság miatt. Itt még nem sikerült áttörést elérni a magyar tulajdon arányában. Vannak ágazatok, amelyeket a következő tíz évben át kell alakítani, amelyekben 50 százalék fölé (információ, kommunikáció, építőipari anyagok, villamosság) kell emelni a magyar tulajdont.