Ezzel a döntéssel félmillióval fognak többet keresni a 25 év alattiak

 

A 25 év alattiak 2022-re tervezett személyijövedelemadó-mentessége abban segít, hogy a fiatalok saját lábukra állva indulhassanak neki az életnek – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán, a kormányülés szünetében, a Karmelita kolostorban újságíróknak.

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter (Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Kékesi Donát)

Novák Katalin szerint ez azt jelenti, hogy a fiatalok jövedelme jövőre nagyjából 22 százalékkal emelkedhet. Ez átlagosan mintegy 40 ezer forintot is meghaladó havi megtakarítást jelent, éves szinten pedig félmillió forinttal emelheti jövedelmüket, így megtakarításaikat – mondta.


Számításaik szerint évente mintegy 280 ezer fiatalt érint majd a lehetőség a mostani foglalkoztatási adatokat figyelembe véve, és éves szinten nagyjából mintegy 140 milliárd forintot jelent a költségvetésnek.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: a magyar fiatalok a fogantatás pillanatától, a felnőtté váláson keresztül a családalapításon át,

egész életükben számíthatnak a kormány segítségére.

Novák Katalin erre egyebek mellett a babakötvényt, az ingyenes bölcsődét, óvodát, iskolát említette, továbbá az első idegen nyelvi vizsga megszerzését, a kresz-tanfolyam elvégzését, valamint a továbbtanulóknak a diákhitel lehetőségét.

Hozzátette: a családalapítás mellett elkötelezett fiatalok számíthatnak továbbá a babaváró támogatásra, a házassági és családi adókedvezményre, a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) és számos más otthonteremtési támogatásra.

Közölte, a várhatóan 2022. január 1-jétől bevezetendő szja-mentességgel a kormány a családalapítás előtt álló fiatal felnőtteknek kíván segítséget nyújtani.

Ilyen lehetőség csak Lengyelországon van, mi a lengyel példát követjük

– mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Kérdésekre válaszolva azt mondta, azoknak a fiataloknak, akik eddig anyagi megfontolásból gondolkodtak külföldi munkavállalásban, várhatóan már kevésbé lesz az vonzó. Azt szeretnénk, ha minden magyar azt érezné, Magyarországon van a jövője, és itthon szeretne családot alapítani, gyereket nevelni, boldogulni, élni; a kormány erre kínál lehetőséget a különböző támogatásokkal – mondta Novák Katalin.

Közölte azt is, hogy az szja-mentességre vonatkozó jövedelem-határról még nem döntöttek, arról előbb a fiatalok érdekképviseleti szervezeteivel egyeztetnek; jelenleg még dolgoznak a benyújtandó törvényjavaslaton.

Orbán Viktor január 15-én a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában jelentette be, hogy legkésőbb 2022. január 1-jétől teljes jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak. A miniszterelnök azt mondta, ez körülbelül 130-150 milliárd forintba kerül. Hozzátette, az átlagfizetésekig érdemes megadni a teljes adókedvezményt a fiataloknak.