A magyar gazdaság gyorsabban regenerálódhat

 

Idén még biztos büntetlenül meghaladhatja a korábbi háromszázalékos küszöbszintet az EU-tagországok költségvetési hiánya, és a GDP 60 százalékát meghaladó államadósság is megengedett lesz. Tavasszal döntenek, hogy meddig még, és hogyan legyen később.

EU-taggá válása után Magyarország ellen kilenc éven át, 2013-ig folyt eljárás a túlzott költségvetési hiány miatt, azaz a három százalék feletti hiányszám tartós fennmaradásának a jelentősége a tagsági tapasztalatok egyik első kiegészítője volt.

A három százalék feletti büdzsédeficit tiltása, valamint a GDP 60 százalékát meghaladó és növekvő mértékű államadósság szigorú büntetése évtizedek óta az Európai Unió egy legismertebb fegyelmező eszköze volt a tagországok költségvetési viselkedésének a harmonizálásában.


A múlt év a koronavírus-járványnak köszönhetően több ország

nemcsak a három százalékot, hanem annak a többszörösét produkálta hiányban.

Bár még nincsenek meg a pontos adatok, de az előrejelzések szerint néhol a tíz százalékot is elérheti a hiány – mondta Boros Imre közgazdász a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Kiemelte, ideje elgondolkodnia az unió gazdasági vezérkarának, hogy ezt a kérdést milyen módon kezeli majd. Magyarország a múlt évben kénytelen volt többet költeni a járvány, a családvédelmi és a gazdaságvédelmi ügyek miatt is. A kormány célja azonban továbbra is az, hogy folyamatosan csökkentse az eladósodást – magyarázta.

A magyar gazdaságból az ipar és a kereskedelem nagyjából visszatért a válság előtti teljesítményre az utóbbi hónapokban,

de a szolgáltatóipar továbbra is gondokkal küzd.

A szolgáltatóipar fellendülését az segítené elő, ha minél gyorsabban beoltanák legalább a veszélyeztetett embertömeget – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.