×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ezzel segíti a kutatási-fejlesztési és innovációs források felhasználását az ITM

 

A kutatásra-fejlesztésre és az innovációra szánt források hatékony, gyors és rugalmas hasznosulását támogatják a 2021. január 1-jétől életbe lépett közbeszerzési előírások – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel.

Kiemelték, az új rendelkezések lehetővé teszik, hogy a kutatás-fejlesztés és az innovációs tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó áru- és szolgáltatásbeszerzések az uniós közbeszerzési értékhatárig mentesülhessenek a közbeszerzési kötelezettség alól. A gazdaságvédelmi operatív törzs kezdeményezésén alapuló szabályozás révén fokozódik a magyar kutatói szféra versenyképessége.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a közleményben hangsúlyozta: „Hazai forrásból több mint 160 milliárd forintot fordítunk a kutatás-fejlesztés és az innováció ösztönzésére 2021-ben. Uniós társfinanszírozással pedig csak idén további több százmilliárd forintnyi pályázat nyílik meg ezen a téren. A közbeszerzési szabályok könnyítése jóval hatékonyabbá teszi a jelentős többletforrások felhasználását. A támogató finanszírozási és szabályozási környezet hozzájárul az egyetemek és kutatóintézetek versenyképességének növeléséhez.

A tárcavezető kiemelte:

csökkenteni kell az államilag támogatott kutatás-fejlesztés és innováció adminisztratív terheit

annak érdekében, hogy a közszféra intézményei is rugalmasan reagálhassanak a társadalmi-gazdasági kihívásokra, és dinamikusan tudják kezelni a piaci igényeket.

A kutatási folyamatok speciális jellege miatt a projektekben sokszor nem tervezhető meg előre a különféle alapanyagok, eszközök és szolgáltatások felhasználása, gyakran van szükség egyes beszerzések azonnali, gyors lebonyolítására.

A közbeszerzési törvény kapcsolódó módosításának szakmai előkészítését az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal végezte, arról az Országgyűlés 2020 decemberében döntött – írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium a közleményében.

A címlapfotó illusztráció.