×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó: Magyarország 13 milliárd euró beruházásért versenyez

 

Arra még soha nem volta, hogy az állami beruházásösztönző rendszer egyszerre 1433 beruházást kezelt volna. A projektek összértéke 1676 milliárd forint. Magyarország a gazdasági kapacitások újraelosztásáért vívott globális verseny nyertesei közé tartozik – erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A befektetési témákra szakosodott Site Selection magazin listáján a harmadik egymást követő évben hazánk a világ 10 legjobb befektetési célországa között szerepel – hangzott el az adásban

Tavasszal világossá vált, hogy nem csak egészségügyi, hanem gazdasági kihívást is jelent a koronavírus-járvány. Arról nem volt vita, hogy pénzt kell biztosítani a gazdaságnak, de arról igen, hogy hova.

A baloldal a segélyek növelését sürgette, a kormány szerint viszont a munkahelyeket kell megvédeni, mert az jelent kiszámítható jövőt.

Tavasszal minden idők egyik legnagyobb beruházásösztönző programja indult el.

A magyar vállalatok versenyképesség növelő, kapacitás és technológiai bővítő beruházásaikra támogatást kaptak azzal a feltétellel, hogy megtartják a munkaerőt. Ezzel pedig sikerült a tömeges leépítéseket elkerülni.

Arra még soha nem volt példa, hogy az állami beruházásösztönző rendszer egyszerre 1433 beruházást kezelt volna, ráadásul a világjárvány alatt.

A projektek összértéke 1676 milliárd forint

– mondta a külügyminiszter.

A világjárvány utáni verseny kezdődött az államok között a „bezárt kapacitások újravonzásában”. A cégek ugyanis nem automatikusan állítják vissza a termelést, hanem keresik, hogy hol tudnak hatékonyan működni.

Magyarország ebben a versenyben győztesnek bizonyult.

Miért vonzó célpont Magyarország?

Politikai, pénzügyi, logisztikai szempontok alapján döntenek a beruházók egy-egy ország mellett.

A legfontosabb kérdés, hogy legyen megfelelő számú és képzettségi munkaerő. A szakképzési rendszer átalakításával a kormány jelentős lépéseket tett ebbe az irányba.

A politikai stabilitás is fontos. Európai összevetésben is egyedülálló a magyar helyzet, ahol egy politikai erő politikai felhatalmazás alapján kétharmados többséggel rendelkezik

A pénzügyi szempontok között említette, hogy Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó és a jövedelemadó szintje Európában.

A negyedik szempont a logisztikai és infrastrukturális fejlettség. A befektetők azt is vizsgálják, hogy milyen hatékonysággal tudják termékeiket elszállítani a közeli, illetve távoli piacokra.

Magyarország mind a négy területen még inkább megerősítette pozícióját a pandémia alatt.

– fűzte hozzá.

Felidézte, hogy 2019-ben a legtöbb befektetés nem egy nyugati országból, hanem Dél-Koreából érkezett. Tavaly mennyiségben a legtöbb beruházás német cégekhez volt köthető, míg értékben Kína volt az első.

A sokak által kritizált keleti stratégia sikerét jelzi, hogy meg tudtuk tartani a nyugati tőke érdeklődését, miközben keletről is nagy számban jöttek beruházások.

Sikeres keleti nyitás

Elképesztő kereszttűzbe került a kormány, amikor elindította a keleti nyitás politikáját, de már akkor tudni lehetett, hogy piacféltésről volt szó, és nem politikai színezetű támadásról.

„Azok támadtak minket, akik a legnagyobb üzleteteket kötötték a kínaiakkal vagy oroszokkal” – tette hozzá, megemlítve a német és francia cégeket.

A Kína és az Európai Unió között nemrég lezárult beruházásvédelmi tárgyalásokon egyértelműen kiderült, hogy nem csak a közép-európai, hanem főleg a nyugat-európai országok érdekeltek, hogy szorosra fűzzék a keleti országokkal a kapcsolatot – hangsúlyozta.

Tíz délkelet-ázsiai ország a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetét hozta létre. Magyarország támogatja a hasonló szabadkereskedelmi megállapodásokat, mert számunkra előnyökkel jár, ha a világkereskedelem akadályoktól mentes. Lakosságszámban Magyarország a világon a 92., de exportteljesítményben 34. helyen áll.

A kormány döntése, hogy nem a munkanélküliséget, hanem a munkanélküliség megelőzését segítő beruházásokat kell finanszírozni.

A nagy beruházásösztönző programokból új, hatékony technológiák beszerzésre kaptak támogatást a cégek, amelyekkel ki tudjuk szolgálni a piaci keresletet. A megnövekedett kapacitások óriási lehetőséget jelentenek. Várhatóan a második negyedévtől már érezhető lesz ezek hatása.

2021-ben sincs megállás. Magyarország jelenleg 13 milliárd euró értékű beruházásért versenyez, ezekről tartanak most a tárgyalások.

Az amerikai eseményekről elmondta, hogy a kölcsönös tisztelet része, hogy nem kommentáljuk más országok belpolitika eseményeit.

Magyarország érdeke, hogy fenn tudja tartani az eddigi jó együttműködését az Egyesült Államokkal és reméljük. hogy lesz lehetőség a kölcsönös tisztelet alapján, amelyben nem fér bele, hogy egymás belső viszonyait kritizáljuk és útmutatásokat adunk egymásnak” – mondta a külügyminiszter.


A teljes beszélgetés itt meghallgatható.