×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A járvány ellenére is dinamikusan emelkednek a hazai bérek

 

A bérek emelkedése lényegében fenntartja a vírusjárvány előtti erős dinamikát – állapították meg az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akiket már erősen foglalkoztat a jövő évi bértárgyalások kimenetele.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában leszögezte: a bruttó bérek szeptemberben is megközelítőleg a vírus előtti dinamikát tartották.

A Takarékbank szakértőinek várakozása szerint

10 százalék körüli lesz az idei éves dinamika, jövőre pedig 8,5 százalék körüli növekedést várnak, de ezt a minimálbérről zajló tárgyalások jelentősen befolyásolhatják még.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint sem látszik nagy változás a bérezési folyamatokban, továbbra is az év eleji vállalati bérdinamika, az össztételhatás és az év közbeni állami bérrendezések mozgatják a mutatót. Előre tekintve most a legfontosabb kérdés, hogy sikerül-e a feleknek megállapodniuk a jövő évi minimálbérben.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a keresetek számításánál a teljes munkaidőben foglalkoztatottakat veszik figyelembe.

Ez felfelé torzítja a statisztikát, mivel a foglalkoztatás leginkább az átlagosnál alacsonyabb jövedelmet biztosító ágazatban csökkent,

és az alacsonyabb végzettségű, alacsonyabb termelékenységű munkaerőt sújtották inkább a leépítések vagy a részmunkaidős foglalkoztatás.

A címlapfotó illusztráció.