×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fontosabbak a zöldcélok,mint a gazdák versenyképessége

 

Közös nyilatkozatban fogalmazták meg aggályaikat a térség agrárszervezetei az Európai Unió (EU) 2030-ig szóló stratégiájával kapcsolatban, amely az élelmiszerárak jelentős emelését hozhatja magával – írta a szerdai Magyar Nemzet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarára hivatkozva.

A Magyar Nemzet hangsúlyozta: az Európai Bizottság (EB) drasztikusan korlátozná a növény- és állatbetegségek elleni szerek használatát anélkül, hogy számolt volna ennek következményeivel.

Brüsszel a növényvédőszerek és az antibiotikumok felhasználását 50, a műtrágyáét 20 százalékkal csökkentené 2030-ig, miközben az ökológiai területek nagyságát a jelenlegi 8-ról 25 százalékra növelné.

Az agrárszervezetek arra figyelmeztettek, hogy az EB nem készített előzetes hatástanulmányt, így senki sem tudja, hogy a drasztikus, minden tagállamra kötelező terv milyen következményekkel járna.

Erősödik a politikai nyomásgyakorlás és a zöldlobbi, ezért egyre többen félnek az egészséget nem veszélyeztető szerektől, amelyek használata az EU-ban nemzetközi szinten a legszigorúbb szabályok betartásával lehetséges

– írta a Magyar Nemzet.

Frans Timmermans, az EB zöldcélokért felelős alelnöke azzal fenyegette meg a tagállamokat, hogy amennyiben nem fogadják el az általa képviselt irányt, tovább késhet az új közös agrárpolitika elfogadása – fogalmazott a lap.

Nagy István agrárminiszter korábban felháborítónak nevezte a Timmermans támogatását élvező csomagot. A tárcavezető szerint

elfogadhatatlan, hogy a zöldcélok aránytalanul csökkentsék az európai gazdák versenyképességét.

A stratégia elfogadása az élelmiszerárak jelentős emelésével járna, visszavetné az élelmiszer-előállítást, és az olcsó, unión kívülről érkező, kevésbé biztonságos termékeknek teremtene kedvező feltételeket – olvasható a Magyar Nemzetben.

A címlapfotó illusztráció.