×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy teljes lezárás után is gyorsan talpra tud állni a magyar gazdaság

 

A legutóbbi növekedési adatok megerősítik, hogy a kormány gazdaságvédelmi intézkedései eredményesek – hangsúlyozta Varga Mihály a Szatmári Kft. kormánytámogatással megvalósult fejlesztésének bemutatásakor.

A közlemény szerint a pénzügyminiszter kiemelte: a munkahelyek védelmével, az adócsökkentések folytatásával és a beruházások támogatásával Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból, a járványt követően visszatérhet arra a dinamikus növekedési pályára, amelyen az elmúlt években haladt.

A magyar gazdaság 11,3 százalékos növekedést ért el a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest, ami azt mutatja, hogy a gazdaság egy közel teljes tavaszi lezárást követően is gyorsan helyre tud állni

– emelte ki Varga Mihály. Mint mondta: az uniós átlaghoz képest Magyarország kedvezőbb helyzete elsősorban annak köszönhető, hogy a járvány jó gazdasági helyzetben érte az országot, és érvényesült a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek hatása. Ezt mutatja, hogy az utóbbi hónapokban a munkaerőpiacon kedvezően alakulnak a tendenciák, a béremelkedések mértéke hozzávetőlegesen tíz százalék, a beruházási ráta 28 százalékos értékével pedig az unió élmezőnyébe tartozunk, a visszaesés ellenére is.

Varga Mihály emlékeztetett:

a koronavírus-járvány elleni küzdelemben a kormány álláspontja továbbra is az, hogy a munkahelyek megtartása és újak létrehozása a legfontosabb feladat.

Mint fogalmazott: ebben kulcsszerepük van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a járvány ideje alatt is fejlesztenek, ezért a kormány többszáz milliárd forintos támogatási programokkal segíti ezeket. A tárcavezető a beruházásokat ösztönző intézkedéseket említve elmondta: a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program keretében eddig 281 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg Magyarországon, amelyekhez 116 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás érkezett.

A 100 százalékban magyar tulajdonú Szatmári Cégcsoport több mint 20 éve a magyar gazdasági élet meghatározó szereplője, legújabb, 1 milliárd 360 millió forintos, raktárbázis-kapacitásukat növelő beruházásukhoz a kormány 680 millió forintos támogatást nyújtott. Az automatizált raktárral gyorsabbá és kiszámíthatóbbá vált a Szatmári-áruházak ellátása, emellett új szaküzleteket is nyithatnak – közölte a Pénzügyminisztérium.


Varga Mihály: jelentősen nőtt a magyar gazdaság teljesítménye

Újraindult a magyar gazdaság, és az előző negyedévi mélyponthoz képest 11,3 százalékos növekedést ért el a harmadik negyedévben – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszter elmondta: az egy évvel ezelőttihez képest viszont még visszaesést mutat 4,6-4,7 százalékkal. Az újraindulás megtörtént, az elemzői várakozásokhoz képest jelentősen kisebb  a visszaesés éves mértéke.

Közölte: a részletes adatok egyelőre még nem állnak rendelkezésre, azonban

az látható, hogy az infokommunikáció, a pénzügyi szolgáltatások növekedése segítette a harmadik negyedév teljesítményét. A családok lakáshitele is kedvezőbben alakult, mint ahogyan azt korábban várták,

és továbbra is a szállítás, a kereskedelem, a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, az ami jelentős éves alapú visszaesést szenvedett el.

Kiemelte azt is, hogy vannak a kormánynak olyan gazdaságpolitika döntései, amelyeket az elmúlt tíz évben következetesen érvényesített, ezeket most sem szabad feladni. Az egyik, amiben hisznek, hogy adókedvezmények célzott és jól elhelyezett formájával sikerülhet a gazdasági növekedést tovább erősíteni. A járvány okozta helyzet miatt nemcsak abban engedtek, hogy a költségvetési politika most legyen költekezőbb és tekintsen el a hiány szinten tartásától, hanem azt is folytatták, hogy a adócsökkentéseket itt is érvényesíteni kell.

Varga Mihály példaként említette, hogy az ételkiszállítás általános forgalmi adójának (áfa) kulcsát 27 százalékról 5 százalékra csökkentik a veszélyhelyzet idején, valamint jövőre a lakás-áfa 27 százalékról 5 százalékra csökken, vagy éppen a kisvállalkozói adó mértéke is 12 százalékról 11 százalékra mérséklődik majd.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.