×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szép-kártya kedvezmény és tízszeres támogatás – előtérbe kerülnek a kis családosok is

 

2021. június 30-ig meghosszabbítja a kormány a SZÉP-kártyákra vonatkozó adókedvezményt. Ezzel egymillió munkavállaló kaphat több pénzt a pihenésre, ami segítség a magyar turizmusnak is. Jövőre tízszer több lakástámogatást kaphatnak azok, akik egy gyermeket nevelnek – derült ki a Summa szombati adásából.


A jelenlegi család- és lakástámogatások a két vagy három gyermeket nevelőknek jelentenek komolyabb segítséget. Miközben például az egy gyermeket nevelő családok 600 ezer forint vissza nem térítendő CSOK-támogatásra számíthatnak, három gyermeknél 2,2 millió forint, illetve tízmillió forint lehet ugyanez az összeg, attól függően, hogy új vagy használt ingatlant vesznek – hangzott el a műsorban.

A vissza nem térítendő CSOK-on túl a kedvezményes, legfeljebb három százalékos fix kamatú CSOK-hitel igényléséhez is legalább két gyermek a feltétel.

„Ezen a helyzeten változtat a kormány jövőre, amikortól az elérhető támogatások maximális összegének a kihasználásához legtöbbször már egy gyermek is elégséges. Azok, akik legalább egy gyermekkel rendelkeznek és CSOK-ot is igénybe vesznek, az 5 százalékos áfát is vissza tudják igényelni. Tehát gyakorlatilag az új építésű lakás vásárlása áfa-mentessé válhat”

– mondta a Bankmonitor.hu elemzője a Summában.

A szakértő szerint a következő, a CSOK-ot szintén érintő kedvezmény, hogy a vagyonszerzési illetéket is elengedi a kormány. Ingatlan vásárlása esetén jelenleg négy százalék az illeték.

„Az öt százalékos újlakásos áfa visszatérítése és a négy százalékos vagyonszerzési illeték elengedése mellett az egy gyermeket nevelő szülők a meglévő ingatlan felújítására szerezhető állami támogatásból is részesülhetnek” – tette hozzá a Bankmonitor.hu elemzője.

Mint arról a Summa beszámolt, 2021-től a felújítási költségek felét, de legfeljebb hárommillió forintot utólag visszatérít az állam a benyújtott számlák alapján. Ugyancsak újdonság, hogy 2021-től már tetőtér-beépítésre is fel lehet venni a CSOK-támogatást.

Ezzel egy család akár a szülői ingatlan tetőterében is kialakíthatja saját, külön bejáratú otthonát, melyhez a gyermekszámtól függően 600 ezertől 10 millió forintig terjedő támogatást kapnak.

A szakértő úgy számol, hogy jövőre tízszer több lakástámogatáshoz juthatnak az egygyermekes családok.

„Az ingatlan értékétől függ, hogy mekkora változás lesz az elérhető támogatásban, vagy mennyivel fog csökkenni a szükséges kiadás. Hogyha veszünk egy új építésű ingatlant, ami ma már elég drága, ha egy 60 millió forintos új építésű lakással vagy házzal számolunk, kalkulációink szerint akár hatmillió forintot is elérhet a január 1-jei változások következtében a családnál maradó összeg” – fogalmazott.

A statisztikák szerint ma 1,7 millió olyan család él Magyarországon, amelyben legalább egy kiskorú gyermeket nevelnek.

Ez azt jelenti, hogy a lakásfelújítási program segítségével a hazai ingatlanok mintegy kétharmadát lehet korszerűbbé tenni.

A címlapfotó illusztráció.