×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint 600 milliárd forintnyi tehertől mentesülhetnek a családok és a vállalatok

 

Minden eddiginél kedvezőbb lehet a meghosszabbított hitelmoratórium hatása. A jegybank szerint mintegy 600 milliárd forintnyi tehertől is mentesülhetnek a családok és a vállalatok.

Kihirdetik a hitelmoratórium meghosszabbításáról szóló javaslat szavazásának végeredményét az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 6-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Márciusban vezette be a kormány a hitelmoratóriumot. A kölcsönök törlesztésének átmeneti felfüggesztésére azért volt szükség, hogy az ellensúlyozza a járvány negatív gazdasági hatásait.

A döntés értelmében a március 18-ig megkötött hitelek törlesztése nem kötelező az idei év végéig. Az intézkedés közel 1,6 millió lakossági és 60 ezer vállalati adóst érint.

A moratórium a lakosságnak egy plusz forrást biztosított olyan szempontból, hogy a vállalatoknál és a lakosságnál maradt az első körben majdnem 2000 milliárd forint. Ez nem azt jelenti, hogy a lakosság meg a vállalatok megnyerték, a bankok pedig elvesztették, hanem azt jelenti, hogy  egy bizonyos idővel később kell megfizetni” – mondta Isépy Tamás A Századvég Gazdaságkutató Intézet elemzője az M1 Summa című műsorában.

A döntésnek is köszönhető, hogy a válság alatt sem esett vissza jelentősen a hazai fogyasztás

– teszi hozzá Sebestyén Géza.

A koronavírusnak volt egy negatív hatása a fogyasztásra mindenhol, minden országban a világban. Azonban az EU-n belül Magyarországon alig csökkent a lakossági fogyasztás. Egy százaléknál kicsit magasabb érték volt a csökkenés, miközben az Európai Unióban ennél sokkal magasabb csökkenések voltak. Ezzel Magyarország a harmadik legjobb mutatót mutathatta fel, nálunk csökkent a harmadik legkisebb mértékben a lakossági fogyasztás – magyarázta.


A járvány elhúzódó negatív hatásai miatt döntött úgy szeptemberben a kormány, hogy célzottan meghosszabbítja a moratóriumot. A vállalatok közül azok élhetnek a lehetőséggel, amelyek bevétele minimum 25 százalékkal csökkent. Nekik jelezni kell, ha élni kívánnak a hosszabbítással.

Automatikusan meghosszabbodik ugyanakkor a moratórium a gyermeket nevelő családoknak

függetlenül attól, hány gyermeket nevelnek, a nyugdíjasoknak, a munkanélkülieknek és a közfoglalkoztatottaknak. Nekik 2021. június 30-ig továbbra sem szükséges hiteleiket törleszteniük.

Az MNB becslése szerint a lakossági szegmensben a hosszabbításra automatikusan jogosulttá válik mintegy 841 000 banki ügyfél. Közülük a gyermeket nevelők a moratóriummal élők 33 százalékát, a nyugdíjasok a 14,5 százalékát, a munkanélküliek a négy százalékát, a közfoglalkoztatottak pedig az egy százalékát jelentik.

A jegybank számításai szerint a jelenlegi moratóriumos hitelállomány mintegy fele, 1782 milliárd forint maradhat jövőre is moratóriumban.

Ez alapján a lakossági ügyfeleknél várhatóan mintegy 215-225 milliárd forintnyi törlesztőrészlet marad jövő január és június között. Ezek közül a legtöbb a gyermeket nevelőknél és a nyugdíjasoknál.

Az MNB a vállalatok kapcsán úgy számol, hogy nagyjából 16 ezer vállalkozás folytathatja a moratóriumot, és ez nagyjából 400 milliárd forinttal javíthatja likviditási pozíciójukat.

Isépy Tamás szerint fontos hangsúlyozni, hogy

a lakosságot és a vállalatokat is sokkal jobb állapotban érte el a mostani válság, mint 2007-2008-ban. Vagyis kevésbé érzik meg az emberek a mostani krízist, mint a Gyurcsány-kormány idején.

A hitelmoratórium meghosszabbítása kapcsán elfogadott törvényjavaslat egyébként azt is kimondja, hogy a fizetési haladék igénybevétele miatt az adósok továbbra sem kerülhetnek hátrányos helyzetbe. Vagyis az elhalasztott tartozásra nem lehet kamatos kamatot felszámítani, a fizetési terhek egyenletes elosztását a futamidő meghosszabbításával kell biztosítani.

Emellett 2021. június 30-ig nem mondhatók fel sem a vállalati, sem a lakossági adósok hitelszerződései.

A felmondási moratórium azoknak jelent majd segítséget, akik fizetési problémákkal szembesülnek, azonban nem élhetnek a törlesztési moratóriummal.

A címlapfotó illusztráció.