×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jól kezdte a „tanévet” a magyar ipar

 

Az ipar kiigazítatlan kibocsátása február óta először múlta felül az egy évvel korábbit. A munkanaphatással kiigazított éves visszaesés viszont augusztusban kisebb, mindössze 0,2 százalékos volt, a szezonálisan és munkanappal korrigált havi növekedés pedig az augusztusi 6,3 százalékos ütemhez képest mérséklődött szeptemberben.

A járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nagyobb, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben emelkedett. A többi feldolgozóipari alág többségében viszont csökkent a termelés szeptemberben.

Az előző hónapban, augusztusban a járműgyártás 6,2 százalékos, a számítástechnikai termékek gyártása 1,8 százalékos, az élelmiszeripar pedig 0,3 százalékos éves növekedést mutatott.

Az év első kilenc hónapjában 9,2 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző év azonos időszakához mérve.

A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek is köszönhetően az ősz elejére sikerült ellensúlyozni a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatását. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az áprilisi mélyponthoz képest több mint 61 százalékkal bővült – kommentálta a legfrissebb adatokat pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára aelmondta: a kormányzati intézkedésekkel Magyarország továbbra is azon dolgozik, hogy megvédje a magyar gazdaságot, a magyar munkahelyeket, és hazánk továbbra is az EU azon tagállamai közé tartozik, ahol az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség.

Az ipari termelés részletes adatait jövő csütörtökön, november 12-én közli második becslése alapján a KSH.