×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Karácsonynak, vagy a Moody's-nak higgyünk?

 

Kínos magyarázkodást lehet olvasni Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán, aminek a lényege, hogy a „csúnya, gonosz” kormány elveszi a főváros pénzét, tönkreteszi a fővárosi önkormányzatot – írta a pénzügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

Varga Mihály szerint ezzel szemben tény, hogy 2010 óta a kormány 375 milliárd forint adósságot vállalt át Budapesttől, miközben az iparűzésiadó-bevételei 85 milliárdról 164 milliárdra emelkedtek. A fővárosi önkormányzatnak 2020 második negyedévének végén 27,9 milliárd forint állt rendelkezésre, állampapírban pedig 135 milliárdja volt –tette hozzá.

Felhívta a figyelmet, hogy a szolidaritási elvet – ahol a gazdagabb önkormányzatok szolidaritási hozzájárulással támogatják a szegényebbeket – korábban csak egy önkormányzat törte meg, és fizetett kevesebbet: Budapest. Ezt a kivételezettséget szünteti meg fokozatosan a kormány: a főváros idén a normál képlet szerinti összeg 85 százalékát fizeti be, csak jövőre szűnik meg a kivételezett helyzet. Ez a folyamat egyébként már Tarlós István idejében elkezdődött – írta a fideszes politikus.

Karácsony Gergely magyarázkodik, félrevezet, közben a – kormánnyal szemben kritikus – Moody's hitelminősítő stabilról pozitívra javította a főváros pénzügyi helyzetének megítélését. Döntsék el kinek higgyünk: Karácsonynak, vagy a Moody's-nak?” – tette fel a kérdést Varga Mihály.

A címlapfotó illusztráció.